Cea mai rece localitate din lume, un sat din nord-estul Rusiei poreclit ”Polul Frigului”, a găzduit o cursă de alergare desfășurată la temperaturi mult sub zero grade Celsius, notează Moscow Times.

Atleti in stil siberianFoto: Siberian Times

La cursa extremă din Oymyakon, o localitate din Republica Sakha, din Orientul Îndepărtat rusesc, au participat 16 alergători cu vârste între 21 și 71 de ani, potrivit Siberian Times.

Ei au avut de alergat, funcție de capacitatea lor de a efort și de a suporta frigul, 5 kilometri, 10, 20, 30 sau 42 km.

Niciunul nu a reușit, totuși, să alerge un maraton întreg, Cel mai bun rezultat a aparținut primarului din Emissa, Ilya Pesterev, care a ajuns până la kilometrul 39, după trei ore și 53 de minute.

Alte rezultate sunt, însă la fel de remarcabile.

Anastasia Stepanova, mamă a opt copii, a alergat 25 de kilometri în patru ore. Yegor Permyakov, 71 de ani, a acoperit o distanță de 15 kilometri în două ore și jumătate.

”Am vrut să popularizăm alergarea la temperaturi mai mici de -45 de grade și să arătăm că atleții se pot adapta la temperaturi extrem de scăzute”, a spus alergătorul Yegor Abramov. Sargylana Neustroyeva, participantă și ea la alergare, a declarat că turiști din Australia, Japonia, India și Taiwan au asistat ”absolut uluiți”, la cursă.

Termometrul arăta minus 52 de grade Celsius la începutul cursei și -48 când ultimul alergător a încheiat-o.