În cele din urmă, Alex Honnold, atunci în vârstă de 31 de ani, nu a murit. A reușit să atingă vârful El Capitan, după patru ore de ascensiune pe acest zid de granit din parcul natural Yosemite din California, fără nicio asigurare. Era sâmbătă, 3 iunie 2017, ora 9,28 dimineața, o realizare sportivă care a fascinat lumea cățărătorilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Absolut încântat", a spus, simplu, Alex Honnold, odată ajuns pe vârf, filmat de echipa care îl urma de anul trecut. Ascensiunea și pregătirile sale fac obiectul documentarului "Free Solo", produs de National Geographic și care va fi lansat în Statele Unite.

"Free solo" este o tehnică extremă de escaladă, practicată de cei mai buni cățărători. Aceștia escaladează munții cu mâinile goale. Mulți mor așa. Este ca și cum, explică un cățărător, la finalul filmului, atleții de la Jocurile Olimpice mor dacă nu obțin medalia de aur la fiecare probă.

Pentru spectatori, performanța lui Alex Honnold, filmată de mai mulți cameramani asigurați și plasați de-a lungul ascensiunii, precum și de o dronă și două camere fixe, este terifiantă.

Ascensiunea este de peste 900 de metri. În unele zone, prizele se limitează la o imperceptibilă denivelare într-un loc aparent neted, dar care permite un punct de sprijin pentru echilibrarea corpului.

Uneori este un vârf de deget într-o crăpătură, alteori o gaură minusculă. Pentru a depăși "Boulder Problem", Alex Honnold a repetat la antrenamente, cu asigurare, până la perfecțiune.

Frica este omniprezentă în film. El Capitan este "complet terifiant", recunoaște chiar Alex Honnold. Echipa de producție a trăit cu teama de a-și vedea prietenul căzând în timp ce era filmat.

Bărbatul pare atât de decis și calm în nebunia sa, încât cercetătorii s-au întrebat dacă creierul său funcționează normal.

A muri în fața camerei

Acest lucru l-a determinat pe Alex Honnold să accepte un RMN în martie 2016, înainte de performanța sa. Examenul, care apare în acest documentar, arată că o parte a creierului asociată cu sentimentul de frică, amigdala cerebrală, nu se activa atunci când îi erau prezentate imagini oribile sau violente ... ca și cum ar fi incapabil de frică.

În realitate, un expert a arătat că amigdala este legată în special de apariția de lucruri necunoscute, fie că sunt pozitive, neutre sau negative; iar frica se exprimă în întregul creier, a explicat pentru AFP profesorul emerit în psihologie Lisa Barrett (Northeastern University).

Alex Honnold spune că știe ce e frica. "Îmi e frică de moarte, de pericol, de durere. Îmi e frică să vorbesc în public", a declarat acesta, marți, la avanpremiera filmului, la Washington.

El oferă o explicație mult mai simplă performanțelor sale: "sunt rezultatul a zece ani de pregătire, de antrenament și de desensibilizare".

Zece ani de escaladare a El Capitan cu cordeline, pentru a cunoaște fiecare metru al stâncii. Luni de zile în care a notat minuțios fiecare mișcare, pentru a elimina riscul oricărei improvizări. Și o pregătire psihică minuțioasă, în fiecare zi.

Filmul sugerează că determinarea sa ajunge până la obsesie, la punctul de a-și neglija iubita, Sanni McCandless. Acesta este "brutal de sinceră" și îl caracterizează drept un "tip ciudat".

Femeia povestește, șocată, reacția sa nonșalantă când a aflat de moartea unuia dintre prietenii săi cățărători: "La ce te așteptai?" a întrebat-o. Nu înțelege de ce moartea sa i-ar afecta apropiații.

"Este viața pe care și-a ales-o", rezumă regizoarea, Chai Vasarhelyi. "A reflectat profund la moarte. Și-a construit întreaga existență pentru a avea această viață."

Un lucru îl îngrijorează, însă: să cadă de pe munte în fața camerei.

"Nu ar fi atât de grav dacă aș fi singur", dar ar fi "un pic bizar" ca prietenii lui să vadă asta, mărturisește Alex Honnold, de această dată foarte uman.