Cartea recordurilor a consemnat un nou record la categoria inconjurul lumii intr-o ambarcatiune. Francezul Francis Joyon si-a luat inima in dinti si si-a propus sa doboare recordul mondial care ii apartinea lui Ellen MacArthur si parea a fi de neatins: 71 de zile era timpul inregistrat de Ellen in momentul sosirii, insa Joyon a spus "De ce nu?"

Joyon a plecat de la Brest, la 23 noiembrie 2007. Pe parcursul cursei, a reusit sa mai doboare cateva recorduri intermediare, traversand Oceanul Indian in 9 zile, iar cel Pacific in 10 zile, lucru care l-a motivat suficient cat sa spere la doborarea recordului global de inconjur al lumii.

Desi avea timpii necesari pentru a depasi performanta lui Ellen, Joyon nu a crezut pana ce nu a trecut linia de sosire. A facut-o: invingator, dar si multumit ca a terminat cursa in siguranta, problemele de pe drum fiind de o importanta minora.

Noul record este cu mai bine de 14 zile mai bun decat cel inregistrat de Ellen MacArthur: 57 de zile, 13 ore, 34 de minute si 6 secunde, performanta francezului a fost consemnata pe 20 ianuarie 2008.

"Ce a reusit este incredibil. L-am urmarit intreaga cursa si am reusit sa vorbesc cu el de cateva ori. Stiu ca i-a fost greu si ca a suferit destul", a declarat Ellen MacArthur, care, desi tocmai a fost invinsa, a ales varianta fair play de a-si felicita rivalul. Si sa ii faca o promisiune: "Recordurile exista pentru a fi surmontate", ceea ce inseamna ca Ellen se va intoarce in barca. Cit de curind?