​Cehul Adam Ondra, in varsta de numai 24 de ani, a urcat un traseu extrem de greu intr-o uriasa cavitate stancoasa din centrul Norvegiei, unii fiind de parere ca este cel mai greu traseu de catarare din lume. Ondra a reusit inca de la 13 ani ascensiuni fantastice pe structura naturala, fiind inca de atunci comparat cu legende ale acestui sport, precum Chris Sharma, Dani Andrada si Patxi Usobiaga.

Adam OndraFoto: Captura YouTube

Ondra, nascut la Brno, a reusit primele recorduri la varsta de 13 ani. Acum, la a saptea vizita in Norvegia si dupa numeroase incercari, a urcat o portiune extrem de grea pe care o catalogheaza ca fiind de dificultate 9c, ceea ce ar insemna cel mai greu traseu urcat vreodata de un catarator sportiv.

Traseul de 45 de metri este in cavitatea stancoasa Hanshelleren de langa localitatea norvegiana Flatanger, o Mecca a cataratorilor sportivi datorita traseelor considerate de multi ca fiind inabordabile.

Ondra a inceput acum patru ani "sa dea tarcoale" acestui traseu si prima oara cand l-a vazut a crezut ca este imposibil de urcat. Nu s-a dat insa batut si a petrecut 40-50 de zile in traseu in acesti ani, pregatind ascensiunea finala.

Traseul, desi are doar 45 de metri, este fantastic de greu si are doua puncte culminante extrem de dificile, intr-unul Ondra fiind nevoit sa stea atarnat cu capul in jos si sa-si roteasca corpul pentru a continua.

Sursa: The Guardian