Alpinistul Alex Gavan, care a plecat in iunie intr-o expeditie de doua luni in masivul Karakorum, a anuntat miercuri seara ca a reusit sa urce pe Broad Peak (8.047 de metri), fara oxigen suplimentar, potrivit Mediafax. "Sunt cel mai fericit om din lume: chiar acum am escaladat Broad Peak (8.047 de metri), in Karakorum, fara oxigen suplimentar, alaturi de niste oameni grozavi", anunta Alex Gavan intr-un mesaj postat pe Facebook.

Alex GavanFoto: Hotnews

Alex Gavan a plecat pe 11 iunie intr-o noua expeditie de aproximativ doua luni in masivul Karakorum, pentru a escalada Broad Peak.

Masivul se afla in Pakistan, la granita cu China, iar ascensiunea finala era planificata pentru sfarsitul lunii iulie, dupa finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci varfuri de peste opt mii de metri aflate in Pakistan este vara, muntii fiind minim afectati de muson.

Aceasta este a doua expeditie la mare altitudine organizata de Alex Gavan in 2014, dupa ce in aprilie a avut o alta tentativa (dupa cea din 2009) de a face prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar si fara serpasi a muntelui Everest (8.850 m), iar in mai a incercat sa urce pe varful Dhaulagiri (8.167 m).

"In 2007, aflat pe varful Gasherbrum 1 - 8.068 m, in prima ascensiune romaneasca a muntelui, impreuna cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) si Mehdi Efetihmar (Iran), priveam in departare insiruirea nesfarsita de varfuri din care face parte si Broad Peak. Aceasta imagine a lasat o adanca impresie asupra mea, dar atunci nu ma puteam gandi la nimic altceva decat sa coboram in siguranta. La plecarea din expeditie am trecut pe langa masivul munte si mi-am facut o nota mentala ca trebuie sa revin. Acum aceasta nota mentala a devenit un plan de expeditie", a declarat Alex Gavan, conform unui comunicat transmis MEDIAFAX inainte de expeditie.

Ultimul varf de peste 8.000 de metri urcat de Alex Gavan fara oxigen suplimentar si fara serpasi este Shisha Pangma (8.027 m), in premiera romaneasca, pe 30 aprilie 2013.

Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex Gavan a escaladat pana acum cinci varfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fara sa utilizeze oxigen suplimentar si fara sa apeleze la sprijinul serpasilor. El a escaladat trei dintre cele cinci varfuri in premiera pentru Romania: Shisha Pagma (8.027 m) - in 2013, Makalu (8.463 m) - in 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) - in 2007. Pe varfurile Manaslu (8.156 m) - in 2011 si Cho Oyu (8.201 m) - in 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune romaneasca. El a fost si a ramas pana in acest moment cel mai tanar roman care a ajuns pe un "optmiar", Cho Oyu, in 2006, la 24 de ani.

Performantele lui Alex Gavan au fost recunoscute prin merite si distinctii: "Gold Medal for Merit in Sport" (Spania - 2008), a primit de doua ori titlul "Sportivul roman al anului pentru alpinim la mare inaltime", din partea Federatiei de Alpinism si Escalada si alte doua nominalizari la aceeasi distinctie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund in Romania.