Noi imagini cu saltul din stratosfera al lui Felix Baumgartner, realizate de camerele fixate pe costumul purtat de austriac, arata ce a vazut parasutistul in timpul coborarii de la o altitudine record de peste 39.000 metri, in cadere depasind viteza sunetului, scrie The Telegraph.

Saltul din stratosfera al lui Felix BaumgartnerFoto: Captura Youtube.com

Imaginile au fost date publicitatii de firma GoPro, care a produs camerele de filmat, urmand sa fie incadrate in reclama GoPro difuzata duminica la SuperBowl.

Cu textul "Born to fly" (nascut pentru a zbura - n.red.) tatuat pe antebrat, austriacul Felix Baumgartner, in varsta de 43 de ani, a stabilit pe 14 octombrie 2012 noi recorduri pentru caderea libera realizata de la cea mai mare inaltime si cea mai rapida saritura libera, care a depasit viteza sunetului.

Saltul istoric al austriacului Felix Baumgartner, aventurierul aerului care si-a propus sa depaseasca viteza sunetului cu un salt din stratosfera, de la inaltimea record de 39.045 de metri, deasupra statului american New Mexico, a durat aproximativ 8 minute. Felix Baumgartner declarase anterior ca acest salt reprezinta "scopul sau final". El a batut recordul mondial pentru inaltimea unui salt, detinut din 1960 de fostul colonel din armata americana Joe Kittinger.

Felix Baumgartner s-a nascut pe 20 aprilie 1969 in orasul austriac Salzburg si, de copil, a visat sa piloteze elicoptere si sa sara cu parasuta. "Mi-am dorit intotdeauna sa ma simt liber si, mai ales, sa privesc lumea de sus. Cand eram mic ma cataram in copaci si mi-am dorit intotdeauna sa zbor", a spus Felix Baumgartner.

El a efectuat primul salt la varsta de 16 ani, inainte de a se inrola in armata austriaca si si-a perfectionat calitatile in cadrul fortelor speciale. Aventurierul a explorat deja cele patru colturi ale lumii, uneori in aer, dar si de la nivelul solului. In 1999, el a devenit primul om care a sarit de pe unul dintre bratele statuii lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient pentru a deschide parasuta si a ateriza in siguranta.

Cele mai spectaculoase sarituri ale sale sunt insa acelea de pe cele mai inalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (1999) si de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

In 2003, el a realizat prima traversare, in cadere libera, a Canalului Manecii, sarind dintr-un avion care plana deasupra orasului francez Calais, la granita cu Marea Britanie. Austriacul avea atasata o aripa de avion din carbon.

Felix Baumgartner a sarit si de pe cel mai inalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franta, care se ridica la inaltimea de 343 de metri deasupra Vaii Tarn.

Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera fusese detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregati pentru performanta din octombrie 2012, parasutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat doua salturi deasupra statului New Mexico - primul in martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea in august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingand viteza maxima de 864 kilometri/ ora, inainte de a-si deschide parasuta.

Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului "Stratos" consta in colectarea de date stiintifice care ar putea sa amelioreze siguranta calatoriilor spatiale permitand, in cazuri de urgenta, salturile cu parasuta de la mare altitudine.

Sportivul a fost sprijinit tehnic si financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de bauturi energizante Red Bull si de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.