UPDATE (ora 21:20): Saltul istoric al austriacului Felix Baumgartner, aventurierul aerului care si-a propus sa depaseasca viteza sunetului cu un salt din stratosfera, de la inaltimea record de 36.576 de metri, deasupra statului american New Mexico, s-a incheiat cu succes. Felix Baumgartner declarase anterior ca acest salt reprezinta "scopul sau final". Coborarea lui Baumgartner cu parasuta a durat aproximativ 8 minute. El a batut recordul mondial la saltul in cadere libera, detinut din 1960 de fostul colonel din armata americana Joe Kittinger.

UPDATE (ora 1:00) Brian Utley, reprezentantul Federatiei Aeronautice Internationale, a declarat intr-o conferinta de presa ca potrivit datelor preliminare, Felix Baumgartner a reusit sa depaseasca viteza sunetului in cadere libera, stabilind un record mondial. In picaj acesta a atins Mach 1,24.

Ora 19:11: Cu textul "Born to fly" (nascut pentru a zbura - n.red.) tatuat pe antebrat, austriacul in varsta de 43 de ani spera sa adauge mai multe recorduri in palmaresul sau: caderea libera realizata de la cea mai mare inaltime si cea mai rapida saritura libera. De asemnea, Felix Baumgartner si-a propus sa devina primul om care depaseste viteza sunetului fara a se afla intr-un aparat de zbor.

Evenimentul, pentru care austriacul se pregateste de 5 ani, programat sa aiba loc initial pe 8 octombrie, a fost amanat de mai multe ori, intai pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie si, cel mai recent, pentru duminica.

Felix Baumgartner a inceput deja pregatirile pentru saltul sau din stratosfera, care ar urma sa aiba loc - daca totul decurge cum era prevazut - peste cateva minute.

"Imi plac foarte mult provocarile, iar incercarea de a deveni prima persoana care depaseste bariera sunetului este o provocare unica. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care il mai am de facut", a declarat Felix Baumgartner in timpul perioadei de pregatire pentru marele salt.

Felix Baumgartner s-a nascut pe 20 aprilie 1969 in orasul austriac Salzburg si, de copil, a visat sa piloteze elicoptere si sa sara cu parasuta. "Mi-am dorit intotdeauna sa ma simt liber si, mai ales, sa privesc lumea de sus. Cand eram mic ma cataram in copaci si mi-am dorit intotdeauna sa zbor", a spus Felix Baumgartner.

El a efectuat primul salt la varsta de 16 ani, inainte de a se inrola in armata austriaca si si-a perfectionat calitatile in cadrul fortelor speciale. Aventurierul a explorat deja cele patru colturi ale lumii, uneori in aer, dar si de la nivelul solului. In 1999, el a devenit primul om care a sarit de pe unul dintre bratele statuii lui Hristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, la numai 30 de metri de la sol, suficient pentru a deschide parasuta si a ateriza in siguranta.

Cele mai spectaculoase sarituri ale sale sunt insa acelea de pe cele mai inalte turnuri ale lumii - Petronas Tower din Kuala Lumpur, Malaezia (1999) si de pe turnul din Taipei, Taiwan (2004).

In 2003, el a realizat prima traversare, in cadere libera, a Canalului Manecii, sarind dintr-un avion care plana deasupra orasului francez Calais, la granita cu Marea Britanie. Austriacul avea atasata o aripa de avion din carbon.

Felix Baumgartner a sarit si de pe cel mai inalt pod din lume, Viaductul Millau, din Franta, care se ridica la inaltimea de 343 de metri deasupra Vaii Tarn.

Pentru saltul pe care urmeaza sa il efectueze duminica, de la inaltimea de peste 36.000 de metri deasupra statului New Mexico, Felix Baumgartner s-a antrenat timp de 5 ani si a mai dus la bun sfarsit alte doua sarituri de la mare inaltime, una de la 21.800 de metri si o alta de la 29.600 de metri: "Cred ca totul este o chestiune de pregatire. Trebuie sa iti faci bine treaba. Si imi displace sa fiu numit un iubitor de senzatii tari sau dependent de adrenalina, pentru ca nu sunt deloc asa. Imi place ca totul sa fie foarte bine pus la punct".

In prezent, el traieste in Elvetia si Statele Unite ale Americii, insa marturiseste: "In aer ma simt acasa".

Coborarea lui Baumgartner va dura peste 20 de minute, din care cinci in cadere libera, inainte de deschiderea parasutei, la o altitudine de 1.500 de metri. Atingand viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri /ora (343 metri/ secunda), Felix Baumgartner, in varsta de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glont de pistol.

Recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera este detinut din 1960 de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Pentru a se pregati pentru aceasta performanta, parasutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja doua salturi deasupra statului New Mexico - primul in martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea in august, de la altitudinea de 29.456 de metri - atingand viteza maxima de 864 kilometri/ ora, inainte de a-si deschide parasuta.

Felix Baumgartner a devenit in 2003 primul om care a traversat Canalul Manecii in cadere libera folosind o aripa de deltaplan fabricata din carbon.

Unul dintre principalele obiective ale proiectului "Stratos" consta in colectarea de date stiintifice care ar putea sa amelioreze siguranta calatoriilor spatiale permitand, in cazuri de urgenta, salturile cu parasuta de la mare altitudine.

Sportivul este sprijinit tehnic si financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de bauturi energizante Red Bull si de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz.