Manaslu - 8.156m. Acesta este cel de-al patrulea varf de peste 8 mii de metri urcat de alpinistul roman Alex Gavan. Ascensiunea s-a efectuat fara a folosi oxigen suplimentar sau ajutor din partea serpasilor. Alex Gavan isi doreste sa fie primul alpinist roman care sa ajunga pe toti optmiarii din Himalaya, fara ajutor suplimentar.

Varful Manaslu - 8156mFoto: Alex Gavan

Expeditia a inceput pe 5 septembrie si a avut o durata estimata la 60 de zile, ascensiunea finala a vârfului de 8.156m fiind planificata la jumatatea lunii octombrie, dupa o mai lunga perioada de aclimatizare. Totusi, mai devreme decat estimase, adica pe 4 octombrie, Alex Gavan a reusit sa ajunga pe Manaslu.

Intre tabara de baza (4.750m) si varf au fost stabilite inca trei tabere intermediare la altitudinile de 5.600m, 6.300 m, 6.750 m cat si un bivuac la 7.400m.

Aflat in Nepal, nu departe de granita cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cei mai riscant de urcat optmiari: pana in luna mai 2008 s-au inregistrat 297 de ascensiuni ale varfului (cu sau fara oxigen suplimentar) si 53 de accidente fatale, plasand astfel muntele pe locul patru in topul celor mai periculosi munti de peste opt mii de metri.

„Am reusit ascensiunea varfului la doar 17 zile dupa ce am ajuns in tabara de baza, lucru oarecum neobisnuit avand in vedere faptul ca in mod normal, pentru a urca un varf de peste opt mii de metri, iti trebuie minim o luna pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii.

Alex Gavan

Alex Gavan

Foto: Alex Gavan

Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7.000m. La succesul meu a contribuit faptul ca am avut sansa sa ma aflu intr-o forma fizica si mentala de zile mari, o aclimatizare foarte rapida, fereastra de vreme aleasa pentru a incerca varful cat si o strategie de ascensiune flexibila ce mi-a permis sa imi adaptez planul in functiile de conditiile de pe munte”, spune Alex Gavan.

Filmul de varf poate fi vizualizat pe site-ul lui Alex Gavan la adresa http://alexgavan.ro/blog/manaslu-summit-video-8156m

Alex Gavan are la activ patru varfuri de peste opt mii de metri. In 2006, o data cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tînar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.

Doi ani mai tarziu, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8.463m-al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani. Ascensiunea s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex. Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premiera romaneasca varful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru aceasta realizare, Alex a fost numit de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8.000 de metri, variind intre 8.027m (Sisha Pangma) si 8.850m (Everest).