Alpinistul Alex Gavan, pe un nou varf in Himalaya
Expeditia a inceput pe 5 septembrie si a avut o durata estimata la 60 de zile, ascensiunea finala a vârfului de 8.156m fiind planificata la jumatatea lunii octombrie, dupa o mai lunga perioada de aclimatizare. Totusi, mai devreme decat estimase, adica pe 4 octombrie, Alex Gavan a reusit sa ajunga pe Manaslu.
Intre tabara de baza (4.750m) si varf au fost stabilite inca trei tabere intermediare la altitudinile de 5.600m, 6.300 m, 6.750 m cat si un bivuac la 7.400m.
Aflat in Nepal, nu departe de granita cu Tibetul, Manaslu este unul dintre cei mai riscant de urcat optmiari: pana in luna mai 2008 s-au inregistrat 297 de ascensiuni ale varfului (cu sau fara oxigen suplimentar) si 53 de accidente fatale, plasand astfel muntele pe locul patru in topul celor mai periculosi munti de peste opt mii de metri.
„Am reusit ascensiunea varfului la doar 17 zile dupa ce am ajuns in tabara de baza, lucru oarecum neobisnuit avand in vedere faptul ca in mod normal, pentru a urca un varf de peste opt mii de metri, iti trebuie minim o luna pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentratia de oxigen este o treime din ce respiram la nivelul marii.
Din acest motiv majoritatea expeditiilor himalayene folosesc masti de oxigen la peste 7.000m. La succesul meu a contribuit faptul ca am avut sansa sa ma aflu intr-o forma fizica si mentala de zile mari, o aclimatizare foarte rapida, fereastra de vreme aleasa pentru a incerca varful cat si o strategie de ascensiune flexibila ce mi-a permis sa imi adaptez planul in functiile de conditiile de pe munte”, spune Alex Gavan.
Filmul de varf poate fi vizualizat pe site-ul lui Alex Gavan la adresa http://alexgavan.ro/blog/manaslu-summit-video-8156m
Alex Gavan are la activ patru varfuri de peste opt mii de metri. In 2006, o data cu ascensiunea varfului Cho Oyu (8.201 m, al saselea gigant al lumii), Alex devenea cel mai tînar alpinist roman care a urcat un munte de peste 8.000 de metri.
Doi ani mai tarziu, alpinistul a reusit in premiera romaneasca escaladarea muntelui Makalu (8.463m-al cincilea din lume) din muntii Himalaya, atingand astfel varfurile a trei munti de peste opt mii de metri in mai putin de doi ani. Ascensiunea s-a facut fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor, ca de altfel toate ascensiunile lui Alex. Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premiera romaneasca varful Gasherbrum 1 (8.068 m) din Pakistan. Pentru aceasta realizare, Alex a fost numit de catre Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”.
In lume sunt 14 varfuri de peste 8.000 de metri, variind intre 8.027m (Sisha Pangma) si 8.850m (Everest).

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Felicitari, Alex Gavan!
in filmulet, mai pe la sfarsit, am crezut ca ai luat-o la vale..
Poate pun si editorii filmuletul incorporat in articol, ca nu-i greu.
http://youtu.be/q8L2wSHaq-Q