Selectionerul portughez al Greciei si-a cistigat admiratia intregii tari dupa ce, fiind intrebat de un ziarist daca a fost inspirat de recomandarile cancelarului german Angela Merkel privind masurile de austeritate, a spus ca "m-am inspirat din istoria Greciei". Elenii s-au calificat eroic in fazele finale ale Euro 2012 dupa o victorie contra Rusiei, iar selectionerul Fernando Santos a fost desemnat de mii de utilizatori Twitter si Facebook drept "mai grec decit grecii", scrie ziarul Kathimerini.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Raspunsul lui Fernando Santos - el insusi provenind dintr-o tara in plina criza economica - a stirnit ropote de aplauze in studioul televiziunii publice din Atena.

"Poporul grec e un popor mindru si lumea trebuie sa respecte asta. Civilizatia occidentala, democratia si stiintele au aparut aici, in Grecia. E greu sa ne dea cineva lectii", a spus Santos dupa meci, raspunzind unei intrebari puse de un ziarist irlandez - o alta tara care a trebuit sa ia masuri dure de asuteritate.

Rezultatul surprinzator al Greciei, care s-a calificat dintr-o grupa in care inaintea meciului decisiv avea ultima sansa, a determinat reactii pozitive si din partea liderilor politici care se confrunta duminica intr-un scrutin determinant pentru raminerea tarii in zona Euro.