Euro 2012: Campionatele secrete de fotbal ale rezistentei poloneze, sub teroarea ocupatiei naziste
"Zbikowski, un fundas, ucis. Fratii Izydorzak, atacanti, amandoi morti in lagare. Ostrowski, atacant, ucis in timpul Insurectiei din Varsovia", in 1944, povesteste barbatul, acum in varsta de 92 de ani.
Istoria sa, alaturi de cea a altor sute de fotbalisti polonezi din ligile secrete, ramane putin cunoscuta in Polonia. In afara, este complet ignorata.
"Ne permitea sa evadam din dura realitate cotidiana. Era o iluzie a normalitatii", explica Rylski, inconjurat de trofeele sale.
"Era o forma de protest fata de ocupatia germana. Era periculos, dar eram bucurosi pentru ca asta arata, in ciuda terorii, ca eram inca acolo", continua el.
Armia Krajova
In aceasta Polonie invadata din 1939, evreii erau aruncati in ghetouri sau in lagarele de concentrare. Catolicii erau supusi aceleiasi domnii a terorii, cu executii sumare si deportari in lagare.
Pentru a rezista, Polonia a dezvoltat un stat secret, dotat cu un guvern, si o armata, Armia Krajova (AK), Armata Interna, care a fost principala miscare de rezistenta in fata nazistilor.
Si acest stat secret dispunea de scoli, de teatre si ... de campionate de fotbal.
"Confruntati cu o ocupatie brutala, oamenii au vrut sa conserve o parte din ce le era drag", explica istoricul Jan Szudlinski. "Sportul este important intr-o societate. Si organizand aceste campionate, oamenii mentineau un pic in viata cultura poloneza."
Injectat cu "virusul fotbalului", tanarul Leszek Rylski, nascut in 1919 la Jaroslaw, se inscrie la 15 ani in clubul regional din Ognisko, iar apoi, prins in spatele liniilor Armatei Rosii, in 1939, decide sa plece in Varsovia. Acolo, sta de vorba cu "tipi care jucau fotbal".
Acesti "tipi", condusi de fostul atacant international Jozef Ciszewski, sunt in realitate foarte organizati. "Voiau ca totul sa fie formal. Astfel, in primavara lui 1940, ideea unui campionat al Varsoviei ocupate s-a nascut", isi aminteste Rylski.
Patrulele germane
In 20 mai, opt echipe se intalnesc intr-un parc din cartierul Mokotow, la sud de centrul orasului. "Era primitiv, foloseam haine pe post de stalpi ai portilor", isi aminteste el. Blysk, clubul sau, unde evoluau fosti jucatori profesionisti, a castigat campionatul.
"Jucam in diferite locuri ale orasului pentru a evita serviciile germane de securitate. Resimteam cu adevarat un sentiment de realitate, dar si presiunea, deoarece puteam fi cu totii arestati imediat", explica el.
Mai multi oameni supravegheau sosirea patrulelor germane. "Trebuia sa ne imprastiam cand vedeam vehiculele blindate si atunci declarat meciul intrerupt", isi reaminteste Rylski, care era si locotenent in AK.
Un pericol permanent de care clubul sau nu a mai reusit sa scape in 1943: "Multi jucatori au fost arestati sau ucisi. Rylski se alatura atunci unui nou club, Marymont, pana la Insurectia din Varsovia, in vara anului 1944, care s-a soldat cu peste 200.000 de victime si in timpul careia o mare parte a orasului a fost distrusa. Dupa care a fost invadat de Armata Rosie, anul urmator.
A revenit pe teren in 1945, pana in 1948, iar dupa aceea a devenit membru al Federatiei poloneze de fotbal si al comitetului executiv al UEFA. Aceasta va lansa primul campionat european, in 1960.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România