Antrenorul turc Fatih Terim i-a incurajat pe jucatorii sai cu un text martial: „Si panzerele pot fi strapunse”. El a mai spus, dupa meciul din sferturi, cu Croatia: „Acum e la rand Germania. Teme-te, Germania!”. Atmosfera e tensionata, fanii meciului de azi tureaza la maxim. Multi suporteri nemti si-ar fi dorit o finala cu Olanda. Acum, toata presa germana isi sustine echipa, fara insa a inflama mult spiritele, caci dupa victoria din sferturi cu 4-2 contra Croatiei, turcii din Germania „au luat foc”, la propriu.

Ura, pe capote!

La Hamburg, party-ul fanilor turci, aproape 30.000, s-a transformat intr-o retorta. Au fost aprinse faclii, focuri si s-au agitat necontenit steagurile ros-albe, cu semiluna. Orasul Koln a fost paralizat in centru de masinile in raliu ale fanilor turci, cu claxoane continue si fani cocotati pe capote. De data aceasta, politia germana a inchis ochii la frenezia suporterilor turci si abaterile de la regulile de circulatie.

In Berlin, unde cartierele Kreuzberg, Neukoelln, Wedding adapostesc comunitati importante de turci, s-a dat drumul la raliul suporterilor pe Kurfuerstendamm. Un politist declara dupa eveniment: „Atmosfera a fost incinsa, insa pasnica. Aceasta e in mare parte datorata consumului foarte redus de alcool. N-au fost batai sau confruntari stradale prea mari”.

La Hanovra, in piata Steintor, 7.000 de fani au sarbatorit victoria echipei Turciei in sferturi.

Ei au lansat in piata rachete cu focuri de artificii, una dintre ele l-a lovit pe un politist la gat. Acesta a fost transportat la spital, in rest, n-au fost incidente mari. In Frankfurt am Main, la public viewing Arena din Rossmarkt s-au semnalat altercatii intre fanii turci si croati, s-a aruncat de ambele parti cu sticle.

La Viena insa, 12 persoane au fost retinute de politie, au fost doi raniti, printre care un politist.

Ziarul Bild am Sonntag spune insa ca „1.800 de politisti germani care au ajutat la mentinerea ordinii la CE din Austria, au fost chemati inapoi in Germania, ca intariri la paza party-urilor de dupa meci”.

Angela cea buna din tribuna

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va asista miercuri la Basel, la partida in care reprezentativa antrenata de Joachim Low va intalni formatia Turciei, in semifinalele Campionatului European din Austria şi Elvetia, informează cotidianul Bild. Angela Merkel a fost in tribuna si la meciul Germaniei cu Austria si e admiratoare declarata a nationalei de fotbal a Germaniei.

Nici patronatul unor mari firme din Germania n-a ramas insensibil si a anuntat scurtarea schimbului doi, pentru a permite angajatilor sa urmareasca in direct meciul Germaniei cu Turcia, in semifinalele CE 2008.

In cele doua tabere se clarifica formatiile. Germania anunta ca probabil nu va face nici o schimbare, intrebarea fiind Rolfes sau Frings. Asezarea tactica ramane, deci echipa Germaniei poate fi urmatoarea: Lehmann 1 - Friedrich 3, Mertesacker 17, Metzelder 21, Lahm 16 - Hitzelsperger 15, Rolfes 6 (Frings 8) - Schweinsteiger 7, Ballack 13, Podolski 20 - Klose 11.

Turcia nu are prea mult de ales. Avand multi jucatori indisponibili, accidentati sau penalizati cu cartonase, Fatih Terim a vrut sa aduca noi jucatori la lot, insa UEFA nu a fost de acord, argumentand ca au anuntat asta inainte de inceperea Euro 2008. Prin urmare, Turcia ar putea juca cu Rustu 1 - Sabri 20, Gökhan 4, Hakan 3, Ügür 16 - Altintop 22, Topal 6, Kazim 18, Aurelio 7, Gökdeniz 10 - Semih 9.

Un suporter apreciaza: „Turcii ii vor hartui pe nemti si se zice ca nemtii nu fac fata unei echipe agresive“. Altul, ca: „Doar Allah poate califica Turcia in finala... insa cat "sa mai traga" si divinitatea cu ei?“ „Nici Germania nu a aratat un fotbal extraordinar pana acum, se spune insa ca au jucat ca niste adevarati gospodari, cu portughezii“, conchide al treilea, pe un forum de sport.

Batai de inima fara batai de strada

Aceasta e prima participare a Turciei la o semifinala din Campionatul European de Fotbal. Sunt insa multi fani si oameni de afaceri turci, unii dintre ei nascuti in Germania si care n-au fost decat de cateva ori in viata in Turcia. Unii spun ca unspele lui Jogi Loew va castiga, altii se pronunta echilibrat: dau sanse de 50%-50% echipelor.

Comunitatea turca din Germania este evaluata la peste 3.000.000 de oameni. Veniti acum cateva decenii ca muncitori-oaspeti (Gastarbeiter), turcii rezidenti aici sunt la a doua si la a treia generatie, multi dintre ei bine integrati in societatea germana. Cu toate acestea, cand Hamit Altintop ia pe el tricoul nationalei sale, „il trece un fior de patriotism“, dupa cum a declarat el pentru presa.

Hamit Altintop, mijlocasul nationalei turce si jucator la Bayern Munchen este, momentan, cel mai important ambasador al relatiilor turco-germane, principalul informator al lui Fatih Terim despre tactica de joc a nationalei Germaniei, care are cativa jucatori de la Bayern.

Altintop e si noua stea pe firmamentul fotbalului turc. El isi foloseste popularitatea pentru a face un apel la comportament pasnic de suporter si spune: „Indiferent de rezultat, jocul acesta este o mare sansa pentru a mai face un pas in directia integrarii turcilor, in tara lor noua de resedinta. Hotarator este sa-l sarbatoresti pe invingator, nu sa-l provoci pe invins“.