Speranta ca olandezii vor avea interesul sa trimita acasa doua competitoare foarte puternice, precum Franta si Italia, este iluzie pura.

Italienii ameninta cu scandal in cazul in care nu se va juca pe bune pentru ca sunt in situatia hotului care reclama hotii. Isi cunosc apucaturile si automat banuiesc faptul ca oricine in jurul lor este tentat sa faca aceleasi lucruri.

Mai mult, asupra olandezilor exista presiunea exercitata de unele dintre cele mai puternice media din lume: cele din Franta si Italia. Asta ca sa nu mai amintim faptul ca englezii, care stau acasa la acest Euro, isi internationalizeaza cu mare usurinta agendele editoriale cand este de facut un pic de taraboi in legatura cu lipsa de fair-play.

Insa dincolo de toate acestea, nu trebuie uitat ce sunt cu adevarat elevii lui Van Basten. La fel ca animalele de prada, care isi ataca victimele si pentru simplu fapt ca acestea le-au atras atentia cu miscare brusca; olandezii sunt starniti de mirosul fotbalului.

Niciodata fostii juniori ai lui Ajax sau Feyenoord n-au facut o sedinta de pregatire in care antrenorul sa le spuna ca “astazi puteti mima antrenamentul”.

Astfel, daca ar dori sa o lase mai moale, s-ar inhama la o misiune mult mai dificila decat non-combatul.

Diseara, simpla intrare pe teren, atmosfera din tribune si ceea ce li s-a intiparit in celulele fotbalistice ale corpului in cei 15-20 de ani de cand calca gazonul ii vor face pe adversarii Romaniei o echipa dornica sa joace. Si nu oricum, ci la victorie.