Portugalia si-a depus candidatura la castigarea EURO, dupa o prestatie la inaltime in meciul cu Turcia, echipa la care s-a simtit absenta de la ultimele turnee finale. Portughezii au lovit toate barele portii lui Demirel, Ronaldo si de doua ori Nuno Gomes avand ghinion, Pepe a avut un gol anulat pentru ofsaid, dar si-a luat revansa in minutul 61 cand a deschis scorul, iar Raul Meireles a inchis tabela in prelungiri.

Cele doua formatii au fost puternic sustinute in tribunele de pe Stade de Geneve. A treia comunitate portugheza ca numar din afara tarii este situata in Elvetia - 200.000 de lusitani, iar turcii au venit in numar mare din Germania (unde traiesc aproape 2.000.000 de "ieniceri").

Portugalia a inceput in forta, pe benzile ocupate de Cristiano Rolando si Simao Sabrosa, cele doua aripi incercand sa destabilizeze defensiva turca in doua randuri in primele cinci minute.

Primul sut al meciului vine in minutul 6 - evident, de la Ronaldo, dar mingea trimisa de portughez din marginea careului mare advers ocoleste poarta lui Demirel.

Turcia indrazneste mai mult si in minutul 13, in urma unei faze prelungite de atac, mingea ajunge in careu la Tuncay, care cade, cerand un penalti, insa Fandel face semn ca jocul sa continue.

Minutul 17: Pepe, fundasul lui Real Madrid, reuseste sa trimita mingea in plasa, dar golul este anulat pentru ofsaid - pozitie neregulamentara vazuta perfect de arbitrul asistent.

Minutul 20: Nihat executa o lovitura libera dintr-o pozitie favorabila, 20 de metri, zona centrala, mingea insa e deviata de zid si iese in corner, iar lovitura de colt ramane fara rezultat.

Simao Sabrosa are si el o lovitura libera in minutul 29, tot din zona centrala, insa trimite mingea si peste zid, si peste poarta turca.

Cristiano Rolando iese din nou la rampa in minutul 30, cand ia pe cont propriu o actiune, reuseste cateva driblinguri si suteaza putin alaturi de la 18 metri.

Primul sut pe poarta vine in minutul 38 din partea vedetei portugheze: Rolando executa in forta o lovitura libera din unghi si mingea loveste bara din stanga a lui Demirel care atinge usor balonul, dar suficient pentru a-si pastra plasa neatinsa.

Turcia cere un nou penalti - in minutul 50 Nihat cade in careu, dar Fandel nu se lasa pacalit nici la aceasta faza.

A doua bara a portughezilor vine in minutul 51, de la Nuno Gomes care loveste stalpul portii turce cu un sut din 15 metri. Contraatacul rapid al portughezilor a dus mingea pana la Simao, acesta a fost faultat dur in marginea careului, dar Fandel a lasat legea avantajului, iar mingea a ajuns la Gomes care nu a reusit sa deschida scorul.

Minutul 56: Cristiano Ronaldo reuseste sa evite din nou un jucator si suteaza spre coltul lung, dar Demirel este la post.

1-0, minutul 61 - Combinatie magnifica intre Nuno Gomes si Pepe, fundasul central al portughezilor care a urcat surprinzator in ofensiva, a ramas singur cu Demirel si l-a invins cu un sut plasat. Este primul gol la echipa nationala pentru aparatorul de la Real Madrid.

Portugalia continua forcingul si in minutul 64 Nuno Gomes loveste pentru a doua oara bara, de aceasta data pe cea transversala.

Singura greseala de arbitraj a lui Herbert Fandel vine in minutul 73, cand germanul nu vede un hent al unui portughez, produs in apropierea careului propriu.

Emre Asik rateaza in minutul 81 poate cea mai mare ocazie de gol a Turciei, reluand cu capul putin pe langa poarta, din pozitie centrala, 10 metri, dupa un corner.

Minutul 88: Nani face doua driblinguri, dar suteaza modest de la 20 de metri, si Demirel prinde.

2-0, minutul 90+3 - Faza superba de atac a lusitanilor, mingea circula rapid pe traseul Cristiano Ronaldo, Moutinho, Raul Meireles, ultimul marcand din unghi, in poarta goala.

Este primul gol la nationala pentru Meireles.

Portugalia: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Petit, Deco (90+2' Fernando Meira), Moutinho - Cristiano Ronaldo, Simao (83' Raul Meireles), Nuno Gomes (69' Nani). Antrenor: Luiz Felipe Scolari.

Turcia: Demirel - Hamit Altintop (75' Semih Senturk), Servet Cetin, Gokhan Zan (55' Emre Asik), Hakan Balta - Kazim Kazim, Emre Belozoglu, Mehmet Aurelio - Mevlut Erdinc (46' Sabri Sarioglu), Tuncay Sanli, Nihat Kahveci. Antrenor: Fatih Terim.

Arbitru: Herbert Fandel (Germania).

Click aici pentru programul EURO 2008.