Elvetia - Cehia (ora 19,00) deschide balul campionatului european de fotbal. La 4 ani de la succesul eroic al Greciei, analistii sunt rezervati in pronosticuri - favoritii naturali (Italia, Germania, Franta, Olanda, etc) privesc cu mai mare atentie spre echipele considerate "mici": Rusia, Croatia si Romania au statutul outsiderilor care pot provoca dureri de cap.

"Suntem o echipa considerata fara sanse in aceasta grupa. Nu ne deranjeaza acest statut. Dimpotriva, ii sfatuiesc pe cei care pariaza, sa mizeze pe Romania. Vor avea de castigat", a spus Adrian Mutu, atacantul tricolorilor, jucator considerat de presa internationala unul dintre marii actori ai turneului final.

Favoritii naturali

Desi este neegalata la productia de fundasi, Italia nu poate trece cu vederea pierderea lui Fabio Cannavaro, capitanul care organiza toata defensiva. Ultima veste, accidentarea lui Panucci, sporeste ingrijorarea privind randamentul apararii.

Franta se bucura de o curtoazie fara margini din partea celorlalti antrenori prezenti la EURO: conform unui sondaj realizat de agentia germana SID, tehnicienii vad Franta in pole position pentru castigarea turneului. Echipa lui Domenech are o linie ofensiva de mare calibru (Ribery, Benzema, Malouda) si oameni de legatura de mare experienta si calitate (Makelele, Vieira sau Flamini).

Franta mai are o problema: este in aceeasi grupa cu Italia si Olanda, alti capi de serie, pentru a nu socoti (deocamdata!) Romania, o echipa de contraatac incomoda.

Antrenorul Olandei se afla intr-o situatie privilegiata: Van Basten stie ca este ultima sa aparitie pe banca batavilor, nu se afla sub presiunea omologilor sai (Domenech si in special Donadoni). Olanda este extrem de creativa in ofensiva (Van Persie, Van der Vaart, Sneijder, Robben, Nistelrooy), tot ce ii lipseste este siguranta absoluta a apararii (inca departe de randamentul "betonului" italian.

Germania nu a impresionat in amicale, insa nu a facut-o niciodata. Metodica si angajata, echipa lui Low are in gene traditia de a ajunge in fazele terminale ale competitiei, fara sa rupa gura targului.

Portugalia este condusa de extrema Cristiano Ronaldo si de antrenorul care a pregatit-o si acum 4 ani, cand a obtinut locul 2 pe propriul teren. Ofertat cu sume faraonice de Real Madrid, Cristiano Ronaldo simte ca acesta poate fi turneul lui. Cu conditia ca tratativele cu Madridul sa nu il conduca spre o lipsa de concentrare... sau spre un episod similar celui din finala Champions League, atunci cand a ratat o lovitura de departajare.

Spania pe hartie seamana cu o Invincibila Armada. Nu este Raul, dar este Fernando Torres care in primul sau an in Anglia a facut furori. Problema Spaniei a fost tot timpul granita psihologica a marii lovituri: prezenta la majoritatea turneelor finale, nu a depasit sferturile...

Favoritii necunoscutului

Rusia este perceputa ca o amenintare serioasa, intrucat este condusa de un antrenor verificat la inalt nivel: Guus Hiddink a condus Coreea de Sud, Australia si a facut-o cu rezultate excelente. In plus, rusii tocmai au cucerit Cupa UEFA, prin Zenit Sankt Petersburg, ceea ce sporeste increderea echipei.

Croatia are o rautate traditionala in teren, iar la acest turneu final ea este accentuata de personalitatea antrenorului Slaven Bilici. Ca si in preliminarii, cand au eliminat Anglia (succes pe Wembley), Bilici isi conduce trupa numai pentru victorie. De altfel, obiectivul declarat al Croatiei este castigarea turneului final.

Romania... Fanii vorbesc despre experienta Greciei, cativa dintre tricolori murmura o asemenea eventualitate, insa antrenorul si federalii prefera sa fie rezervati: calificarea din grupa este obiectivul tricolorilor. Iar dintr-o astfel de serie, cu Italia, Franta si Olanda, promovarea ar fi sinonima cu un succes in finala.

Care sunt favoritii tai la EURO 2008?