A venit si-a doua lovitura. Dupa ce englezii de la Virgin Media au gasit nimerit sa ne asocieze ca popor cu burtosii aia de la Mamaia care poarta crucile de pe biserica legate la gat, pac si o caracterizare de la Loti Boloni publicata in France Football.

Concret, nu suntem doar niste umflati acoperiti de kitsch, mai suntem conform lui Boloni si lipsiti de ambitie si de curaj.

In ciuda procentului scazut obtinut de PRM la ultimele scrutine, nu putini se vor gasi sa sara-n sus atinsi in profunzimea orgoliului de vorbele ungurului care indrazneste sa loveasca in poporul roman.

Ei, pana la urma poate ca ar trebui sa luam in considerare macar doua lucruri.

In primul rand faptul ca Boloni traieste de ani buni intr-o alta cultura, iar declaratiile sale s-ar putea sa se fi nascut prin simpla comparare a experientelor din Romania cu cele de afara.

Iar chestiunea n-ar trebui sa mire foarte mult avand in vedere ca nu putini dintre noi, dupa 3 zile petrecute la Viena sau prin vreun alt mare oras European, ne-ntoarcem in tara si afurisim hotiile, aglomeratia, aerul si tot ce ne pute in Romania de-o viata intreaga.

In al doilea rand, e de apreciat faptul ca auzim si pareri necenzurate despre noi.

Acum vreo 2500 de ani, Herodot i-a caracterizat pe daci ca fiind “cei mai viteji si mai drepti dintre traci”. Apoi, in aceeasi scriere a precizat ca “la ei, la traci, trandavia este un lucru foarte ales, in vreme ce munca campului e indeletnicirea cea mai umilitoare; a trai de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viata”.

Cenzura comunista a dat deoparte atat de bine aceasta ultima bucata care nu ne convine incat nici in ziua de azi nu o prea intalnim in scrierile de gen.

In schimb, o publicatie sportiva si-un om liber la cuget ne aduc aminte, involuntar, ca totusi acum traim liberi in alte vremuri.