Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a avut loc, vineri seara, pe Stadionul Olimpic din capitala Angliei, la ora locala 21.00 (23.00, ora Romaniei), in prezenta a 80.000 de spectatori si a zeci de sefi de stat si de guvern, potrivit Mediafax.

Romania intra in arenaFoto: Captura TVR

Sub privirile reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii si ale numeroaselor personalitati prezente la eveniment, vor defila, in cadrul festivitatilor, sportivii din cele 204 tari participante la JO, prima fiind delegatia Greciei, iar ultima cea britanica. La competitia londoneza participa 10.500 de sportivi, intre care si 104 din Romania.

La eveniment au asistat, alaturi de aproape 70 de sefi de stat si de guvern, si zece capete incoronate, dar si prima doamna a SUA, Michelle Obama. Printre invitati se afla regina Danemarcei, Margrethe II, printul Albert de Monaco, regina Sofia a Spaniei, premierii David Cameron (Marea Britanie), Jean-Marc Ayrault (Franta), Enda Kenny (Irlanda), Elio Di Rupo (Belgia), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Victor Ponta (Romania), Salam Fayyad (Palestina) si Dmitri Medvedev (Rusia), precum si presedintii Joachim Gauck (Germania), Ali Bongo (Gabon), Alassane Ouattara (Coasta de Fildes) si Paul Kagame (Rwanda).

Repetitie ceremonie deschidere 1

FOTOGALERIE Repetitia ceremoniei de deschidere Londra 2012

Spectacolul din aceasta seara, ce deschide cea de-a XXX-a editie a JO este realizat de Danny Boyle, regizorul filmului "Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar)", recompensat cu opt premii Oscar. Intregul show a costat 27 de milioane de euro. La ceremonie participa 10.000 de voluntari, iar show-ul se va incheia apoteotic, cu aducerea flacarii olimpice in stadion si aprinderea Vasului Olimpic.

Londra este primul oras care realizeaza tripla olimpica: in 1908 si 1948 a gazduit deja doua editii ale JO din era moderna.