Solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a transmite un mesaj de pace înaintea începerii finalei Cupei Mondiale din Qatar de duminică, a fost respinsă de reprezentanții FIFA. În replică, administrația prezidențială a criticat decizia FIFA, despre care consideră că și-a pierdut puterea de înțelegere.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administrația ucraineană critică decizia FIFA

Clipul video, înregistrat în limba engleză, trebuia să fie „un apel la pace, nu un mesaj politic” și urmează să fie distribuit independent, în urma deciziei FIFA.

„Qatar a sprijinit inițiativa președintelui Zelenski, dar FIFA a blocat inițiativa. Nu sunt afirmații subiective, semnale politice sau acuzații. FIFA n-ar trebui să se teamă de cuvintele păcii, într-o sărbătoare a fotbalului care simbolizează pacea”, a anunțat biroul prezidențial ucrainean, conform CNN.

Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

În înregistrarea transmisă CNN, Zelenski spune că fotbalul este menit să aducă lumea împreună și îndeamnă la „Cupa Mondială, nu război mondial”.

„Această Cupă Mondială a dovedit încă o dată că diferite țări și naționalități pot decide cine este mai puternic în fair-play, nu în război, pe terenul de fotbal verde, nu pe câmplul de luptă roșu”, spune președintele Ucrainei în videoclip.