​Edson Arantes do Nascimento Pele, aflat în spital din data de 29 noiembrie, a postat pe rețelele de socializare o scrisoare deschisă, în care vorbește despre eliminarea Braziliei de la CM 2022 Qatar și îi roagă pe fanii Selecao să creadă în continuare în echipa lor.

PeleFoto: Joe FRAGA / AFP / Profimedia

Scrisoarea lui Pele, după eliminarea Braziliei de la CM 2022 din Qatar

Pele reunoaște că eliminarea în fața Croației a fost o lovitură dură și crede că înfrângerile din fotbal sunt amplificate de suferința unei întregi națiuni, scrie Marca.

„Scrisoare deschisă despre visul meu Viața înseamnă oportunitate.

Ce facem cu ea depinde de fiecare dintre noi. Uneori facem bine, alteori greșim. După victorie, sărbătorim. După înfrângere, învățăm. Viața este mereu generoasă și oferă noi începuturi.

Cu fiecare zi care trece, începem un nou drum. Și în acest ciclu ne hrănim visele care nu mor niciodată, indiferent de dificultățile care se ivesc în cale. Când visul tău este să devii un fotbalist, oportunitățile sunt mai rare, iar visurile sunt mai îndepărtate. Dificultățile nu sunt mai puțin dureroase decât ale oricui.

Totuși, fotbaliștii sunt judecați de foarte mulți oameni, nu-i așa? Și sincer, victoriile sunt celebrate foarte mult.

În ciuda durerii pe care o resimțim după eliminarea de la Cupa Mondială, le cer brazilienilor să-și amintească drumul către cele cinci stele pe care le avem pe tricou. Dragostea este cea care ne motivează. Nu știu ce ne face atât de nebuni în legătură cu fotbalul. Dacă este dragostea pentru prietenia și unitatea în jurul sportului, dragostea pentru gol sau faptul că uiți de problemele pe care le ai, pentru 90 de minute.

Poate că este vorba despre dorința de a învinge sărăcia, foametea, drogurile, poate că asta ne face o țară atât de grandioasă. Nu contează motivul. Contează că fanii ne-au adus împreună, într-un moment în care avem mare nevoie de unitate. Și visul meu este că acest sentiment între fotbaliști și țară nu este unul trecător. Acest obiectiv poate părea imposibil.

Totuși, când eram mic copil, am avut un vis care părea imposibil: să câștig Cupa Mondială pentru tatăl meu. Vorbind despre visuri, nu crede că visurile fotbaliștilor nostri s-au încheiat. Știu că visează să adauge cea de-a șasea stea. Misiunea s-a amânat.

Către prietenii mei fotbaliști și către staff-ul tehnic al echipei naționale, vreau să transmit solidaritate, admirație și iubire. Pentru toți brazilienii, vreau ca dragostea și unitatea în sport să fie veșnică. Visul aparține fiecăruia dintre noi. Dragoste, dragoste și dragoste", a postat Pele pe rețelele de socializare.