Aventura Spaniei la Cupa Mondială din Qatar a fost una mai scurtă decât spera campioana lumii din 2010: ibericii au fost eliminați de Maroc, în optimi, în urma loviturilor de departajare (3-0, după ce a fost 0-0 la finalul celor 120 de minute).

Luis Enrique si dezamagirea eliminarii de la CM 2022 QatarFoto: Bagu Blanco/Pressinphoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luis Enrique nu mai este selecționerul Spaniei

Federația Spaniolă de Fotbal (RFEF) a anunțat joi că Luis Enrique nu mai este selecționerul naționalei iberice. Potrivit forului, fostul antrenor de la FC Barcelona „nu-și va reînnoi contractul”.

"RFEF dorește să îi mulțumească lui Luis Enrique și întregului său colectiv de antrenori aflat la cârma naționalei în ultimii ani.

Conducerea sportivă a Federaţiei a transmis președintelui un raport în care se stabilește că ar trebui să înceapă un nou proiect pentru Echipa Spaniolă de Fotbal, cu scopul de a continua creșterea realizată în ultimii ani, grație muncii desfășurate de Luis Enrique și a colaboratorilor săi. Atât președintele, Luis Rubiales, cât și directorul sportiv, José Francisco Molina, i-au transmis antrenorului decizia luată.

Tehnicianul asturian a reușit să dea un nou impuls naționalei încă de la venirea sa, în 2018, printr-o reconstrucţie profundă care a consolidat o schimbare de generaţii în echipă și în fotbalul spaniol.

Luis Enrique s-a calificat de două ori în Final Four-ul UEFA Nations League, dintre cele trei ediţii pe care le-a acoperit ca antrenor; el a ajuns în semifinalele Euro 2020, cu o amprentă proprie și printr-un stil definit. A optat pentru tineri și a semănat speranță pentru viitorul echipei Spaniei.

RFEF îi urează lui Luis Enrique și echipei sale mult succes în viitoarele lor proiecte profesionale. Antrenorul a câștigat dragostea și admirația colaboratorilor săi din echipa națională și a întregii Federații, care va fi mereu casa lui” - Federația Spaniolă de Fotbal, pe site-ul oficial.

Luis de la Fuente, noul selecționer al Spaniei

La scurt timp după despărțirea de Luis Enrique, Federația Spaniolă a anunțat că noul selecționer este Luis de la Fuente, cel care pregătea reprezentativa U21.

„Antrenorul în vârstă de 61 de ani a condus cu succes echipele de tineret ale echipei naționale încă de la sosirea sa la RFEF. În 2015, a fost încoronat campion european cu echipa U-19. În 2018, a fost medaliat cu aur la Jocurile Mediteraneene cu echipa națională U-18.

Ulterior, în iulie 2018, a fost numit selecționer U21, iar un an mai târziu, în 2019, a fost încoronat campion european în Italia, cucerind al cincilea titlu pentru Spania după ce a învins Germania în finală (2-1). Antrenorul este, de asemenea, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Ca o notă anecdotică, De la Fuente are un meci la conducerea naționalei de seniori în iunie 2021, împotriva Lituaniei, la Butarque, în ajunul Euro 2020, când naționala a avut probleme din cauza protocolului Covid.

Noul selecționer va debuta în luna martie, în preliminariile pentru Euro 2024 din Germania, și va pregăti primele două meciuri împotriva Norvegiei și Scoției” - Federația Spaniolă de Fotbal.

Anterior, Otto Addo (Ghana) Paulo Bento (Coreea de Sud), Carlos Queiroz (Iran) și Gerardo Martino (Mexic) au părăsit echipele naționale după participarea la Mondialul din Qatar.