​Istvan Kovacs va bifa miercuri a șasea delegare la Mondialul de fotbal din Qatar, toate fiind însă pentru arbitru de rezervă. Într-o intervenție la Digisport, Ion Crăciunescu (fost mare arbitru) spune că are unele informații și precizează de ce Kovacs este mereu doar al patrulea arbitru la turneul final.

Istvan KovacsFoto: Joaquin Corchero/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Istvan Kovacs, arbitru „suport” - Va fi central doar dacă se accidentează vreun coleg

Crăciunescu spune că are unele informații despre ceea ce se întâmplă cu Istvan Kovacs, cel care mereu este doar rezervă la Mondialul din Qatar.

Conform acestuia, centralul de 38 de ani din Carei are statutul de arbitru „suport”, ceea ce înseamnă că va primi un meci la centru doar în cazul în care unul dintre colegii săi prezenți în Qatar se va accidenta.

„Am o informație despre Istvan Kovacs că el a venit la Campionatul Mondial ca arbitru suport, adică pe lista de rezerve. Așa s-a făcut acum, de asta a fost numai arbitru de rezervă, poate să arbitreze numai dacă se accidentează cineva.

Ce îl avantajează pe el e că pe lista suport sunt trecuți cei tineri, care sunt de perspectivă. I se va da un meci doar dacă se va accidenta cineva și va fi ales el de pe lista suport. E un mare succes pentru noi și pentru el, îl felicit că a ajuns acolo.

E la un Campionat Mondial, câștigă niște bani foarte frumoși și e bine pentru el, cum să nu fie. Sper să prindă un meci, dar cu cât se avansează mai mult în competiție e din ce în ce mai greu” - Ion Crăciunescu, la Digisport.

Meciurile la care Istvan Kovacs a fost delegat la CM 2022 Qatar

*În toate cazurile a fost vorba despre arbitru de rezervă (al patrulea oficial).

Qatar - Ecuador 0-2 / Grupa A

Uruguay - Coreea de Sud 0-0 / Grupa H

Argentina - Mexic 2-0 / Grupa C

Spania - Germania 1-1 / Grupa E

Ecuador - Senegal 1-2 / Grupa A

Arabia Saudită - Mexic / Grupa C.

Ce a fost marți la Mondialul din Qatar: Anglia și SUA, în optimi - Iranul părăsește turneul final.

De știut:

  • Sunt în total 9 arbitri care nu au oficiat până acum la centru un meci de la Mondialul din Qatar: Istvan Kovacs (România), Cesar Ramos (Mexic), Maguette Ndiaye (Senegal), Ma Ning (China), Yoshimi Yamashita (Japonia), Said Martinez (Honduras), Kevin Ortega (Peru), Matthew Conger (Noua Zeelandă) și Salima Mukansanga (Rwanda).
  • Istvan Kovacs este însă singurul arbitru din Europa care nu a primit până acum dreptul de a arbitra de la centru un meci de la CM 2022.

Baremele pentru arbitri la CM Qatar 2022

Arbitru de centru - 3.000 de dolari în faza grupelor / 10.000 de dolari în fazele eliminatorii

Arbitru asistent - 2.500 de dolari în faza grupelor / 5.000 de dolari în fazele eliminatorii

Arbitru de rezervă - 2.500 de dolari / 5.000 de dolari în fazele eliminatorii

Arbitru camera VAR - 3.000 de dolari / 5.000 de dolari în fazele eliminatorii.