Poliția a folosit duminică gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva mulțimilor din centrul Bruxelles-ului, când au izbucnit violențe în urma înfrângerii Belgiei cu 2-0 în fața Marocului la CM Qatar 2022 , relatează Politico.

revolta bucuriei dupa ce Belgia a fost invinsa de MarocFoto: Captura video

Polițiștii au intervenit în zona unui târg de Crăciun din centrul capitalei Belgiei și s-a ordonat oprirea unor linii de transport public.

Suporterii au provocat incendii și au aruncat cu pietre în mașini. Un grup de tineri marocani a spart o mașină și scutere închiriate, potrivit înregistrărilor unui jurnalist BBC de la fața locului.

Rajae Maouane, un politician belgian de origine marocană, care este copreședintele partidului francofon Ecolo, a condamnat violența. „Nicio scuză pentru comportamentul violent al acestor „suporteri””, a scris ea pe Twitter. „Suporterii adevărați sărbătoresc cu bucurie și respect.”

Majoritatea evenimentelor de celebrare a victoriei de la Bruxelles, organizate de marea comunitate marocană a orașului, au fost pașnice. Diaspora marocană din Belgia numără aproximativ jumătate de milion de oameni.

Philippe Close, primarul socialist al orașului Bruxelles, a condamnat și el violența și i-a sfătuit pe suporteri să nu vină în centrul orașului.

​Maroc a produs o nouă surpriză la CM Qatar 2022 și a învins Belgia în a doua etapă din grupa F (2-0), iar elevii lui Roberto Martinez nu au trecut ușor peste eșecul cu africanii.

Belgia este pe locul 3 în grupa F după eșecul suferit în fața selecționatei din Maroc.