​Șapte dintre cele nouă națiuni europene au anunțat că au renunțat la purtarea banderolei „One Love”, cea care promovează incluziunea și drepturile LGBTQ+.

Harry Kane si banderola in culorile curcubeuluiFoto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Naționalele nu vor risca să le fie eliminați căpitanii pentru purtarea banderolei „One Love”

Într-un comunicat de presă, cele șapte echipe naționale de pe Bătrânul Continent au precizat că au renunțat la inițiativa care includea purtarea banderolei „One Love”.

Anglia, Germania, Olanda, Belgia, Danemarca, Elveția și Țara Galilor au renunțat la această formă de protest împotriva Qatarului, țară care incriminează relațiile între persoane de același sex.

„FIFA a fost clară că va impune sancţiuni sportive dacă toţi căpitanii noştri poartă această banderolă pe teren.

Nu ne putem expune jucătorii la sancţiuni sportive, aşa că le-am cerut căpitanilor noştri să nu încerce să poarte această banderolă în timpul Cupei Mondiale.

Eram pregătiţi să plătim amenzi, care se aplică în mod normal pentru încălcarea regulilor vestimentare şi am fost hotărâţi să purtăm această banderolă.

Suntem foarte frustraţi de această decizie a FIFA, care credem că este fără precedent.

Jucătorii şi antrenorii noştri sunt dezamăgiţi, sunt mari susţinători ai incluziunii şi îşi vor arăta sprijinul în alte moduri”, au spus echipele în respectivul comunicat de presă.

Regulile FIFA privind echipamentul prevăd că: „La turneele FIFA, personalul de meci trebuie să poarte îmbrăcăminte și echipament oficial furnizat de FIFA, inclusiv insignele de eveniment specificate și furnizate de FIFA".

FIFA a lansat propria banderolă de căpitan, ca parte a unei campanii sociale derulate alături de Națiunile Unite, care va promova o campanie diferită pentru fiecare rundă a turneului. Tema pentru sferturile de finală va fi „fără discriminare”, dar nu există nicio mențiune a drepturilor LGBTQ+ în niciuna dintre campanii.

De la desemnarea, la finele lui 2010, pentru organizarea acestui eveniment planetar, Qatarul a fost ţinta constantă a numeroase critici privind acuzaţii de corupţie, condiţiile de muncă inumane pentru migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului.

S-ar putea să te intereseze și:

>> VIDEO FOTO Festivitatea de deschidere a CM 2022 Qatar: Show la Doha - Lumini, umbre și Morgan Freeman într-un rol principal

>> De ce Qatar este o țară cu totul specială - De la pescuitori de perle și sărăcie, până la zgârie-nori și ambiții uriașe

>> De ce atât de mulți oameni urăsc Cupa Mondială Qatar 2022. Partea politică a celui mai scump campionat mondial de fotbal din istorie

>> CM: 2022 Qatar: Programul complet al competiției - Orele la care vor putea fi urmărite meciurile

>> Stadioanele spectaculoase cu care se laudă Qatarul la CM 2022 - Suma imensă investită pentru a impresiona o lume întreagă

>> Fără bere cu alcool pentru fani pe stadioanele de la CM 2022 Qatar