​Înainte de startul CM 2022 Qatar, Gianni Infantino a spus că se simte „qatarian, gay, handicapat sau ca un muncitor migrant”. La puțin timp după meciul de deschidere, jurnaliștii de la The Guardian au făcut o mică comparație între salariul șefului FIFA și cel al muncitorilor care au participat la construcția arenelor de la turneul final.

Gianni Infantino și Hamad bin Khalifa al-ThaniFoto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gianni Infantino, președintele FIFA, salariu de 2.6 milioane de lire sterline pe an

Conform sursei citate, Gianni Infantino are un salariu de aproximativ 2.6 milioane de lire sterline pe an, ceea ce nu-l prea face să se apropie măcar de categoria muncitorilor migranți.

The Guardian mai spune că unii dintre angajații care asigură securitatea pe durata CM 2022 Qatar primesc 0,3 lire pe oră.

În ceea ce privește drepturile lucrătorilor, trebuie spus că muncitorii străini reprezintă între 85 și 88% din populația totală a emiratului, de 2,6 milioane de oameni.

Dintr-un raport al Human Rights Watch din 2012, lumea a putut să afle că acești oameni, adică inclusiv cei care au trudit pentru ridicarea stadioanelor, erau plătiți cu salarii între 8 și 11 dolari pe zi, pentru o muncă de 9-11 ore, în condiții extreme.

Dar asta nu era nimic pe lângă adevăratele abuzuri: foarte des muncitorii străini primeau mai puțini bani decât scria în contracte, din cauza deducerilor ilegale și arbitrare făcute de angajatori pentru costurile vizelor, a lenjeriei de pat, a alimentelor, îngrijirii sănătății etc, chiar dacă legislația nu permitea astfel de lucruri.

După aceea, deși legile locale interziceau să fie mai mulți de patru muncitori într-o cameră, inspectorii HRW au găsit chiar și între 8 și 18 muncitori într-o cameră.

Campionatul Mondial de fotbal are loc în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie, în Qatar.

>> Meciurile zilei la Mondialul din Qatar - O campioană debutează luni în competiție

S-ar putea să te intereseze pe aceeași temă:

>> De ce atât de mulți oameni urăsc Cupa Mondială Qatar 2022. Partea politică a celui mai scump campionat mondial de fotbal din istorie

>> Președintele FIFA, discurs înaintea CM 2022 Qatar: „Astăzi mă simt arab, gay, handicapat, muncitor migrant”