Khalid Salman, ambasador al Cupei Mondiale din Qatar 2022, a afirmat că homosexualitatea este „debilitate mintală”, informează CNN.

CM 2022 QatarFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Fostul fotbalist a făcut această declarație la Doha, într-un interviu pentru ZDF, cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea turneului final.

În timpul interviului, Salman a vorbit despre faptul că homosexualitatea este ilegală în Qatar. El a afirmat că a fi gay este „haram”, adică interzis conform legii islamice.

„În timpul Cupei Mondiale, multe lucruri vor intra în țară. De exemplu, să vorbim despre homosexuali. Cel mai important lucru este că toată lumea va accepta faptul că ei vin aici. Dar ei vor fi nevoiţi să ne accepte regulile. Este debilitate mintală. Copiii ar putea învăţa ceva ce nu este în regulă”, a spus fostul fotbalist, moment în care interviul a fost oprit de un oficial din Comitetul de Organizare CM.

Khalid Salman a jucat timp de 18 ani pentru Al Sadd (1980-1989) și a participat la Jocurile Olimpice din 1984.

Afirmaţiile sale cu privire la homosexualitate au atras criticile activiştilor pentru drepturile omului. Rasha Younes, de la Human Rights Watch, a calificat comentariile lui Salman drept “dăunătoare şi inacceptabile”.

„Eşecul guvernului din Qatar în privinţa contracarării acestei informaţii false are un impact semnificativ asupra vieţilor rezidenţilor LGBT din Qatar”, a precizat Younes.

Declaraţiile lui Salman vin în contextul în care Qatarul este acuzat de nerespectarea drepturilor omului şi pentru felul în care îi tratează pe muncitorii străini, ceea ce a atras şi numeroase apeluri de boicotare a competiţiei, scrie News.ro.

Cupa Mondială de fotbal va avea loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie.