Pe 18 iulie 1976, gimnastica isi trecea in cont o premiera, la Montreal inregistrandu-se prima nota de zece din istorie. Nadia Comaneci, in varsta de doar 14 ani, a reusit performanta, in cadrul Jocurilor Olimpice de Vara. La 35 de ani distanta, Nadia rememoreaza fericitul evenimentul - "imi amintesc totul de parca a fost ieri".

Nadia Comaneci Foto: Captura YouTube

18 iulie 1976 a fost o zi de referinta pentru gimnastica mondiala. S-a inregistrat prima nota de zece din istorie, performanta fiind reusita de o sportiva din Romania.

In concursul pe echipe, la paralele, Nadia a dat peste cap toate asteptarile si a primit nota 1 (nr. tabelele de marcaj nu erau pregatite sa arate nota zece).

La Montreal, sportiva de 14 ani a bifat nu mai putin de sase note de zece (cele mai bune exercitii au fost reusite la paralele si la barna).

"Gimnasta, balerina, silfida? Nu stii cum sa o califici pe aceasta superba sportiva care, cu gratie inegalabila, pare sa triumfe asupra legilor comune ale gravitatiei", a scris L'Equipe la acea vreme, facand referire la evolutia Nadiei (conform gsp).

"Mi-amintesc totul de parca s-ar fi intamplat ieri. Pe 17 iulie, a fost festivitatea de deschidere a Olimpiadei, dar noi n-am avut voie sa mergem. Intram in concurs chiar a doua zi dimineata, si, sa fi stat 8-9 ore la spectacolul din prima zi, ar fi insemnat sa fim moarte de oboseala la concurs", a declarat Nadia Comaneci (pentru Libertatea).

Vezi aici exercitiul pentru care Nadia a primit nota 10: