Ciclistul belgian Philippe Gilbert este primul "tricou galben" din editia 2011 a Turului Frantei - Gilbert a castigat etapa inaugurala (Passage du Gois - Mont des Alouettes, 191 km), in 4 ore, 41 minute, 31 secunde (medie orara: 40,8 km).

Phillipe Gilbert a deschis cu o victorie "Le Tour" 2011Foto: Reuters

Gilbert a fost urmat de Cadel Evans (la 3 secunde) si un grup condus de Thor Hushovd (la 6 secunde).

Spaniolul Alberto Contador a sosit cu un minut si 20 de secunde intarziere, din cauza unui incident produs cu 10 kilometri inaintea finalului, cand o cadere masiva a rupt plutonul in doua: Contador a ramas "captiv" in al doilea grup, sosind cu intarziere la Mont des Alouettes, alaturi de un alt mare favorit, Andy Schleck.

In clasament insa, Schleck a fost creditat cu doar 6 secunde intarziere fata de castigatorul rundei: luxemburghezul a beneficiat de o prevedere regulamentara, conform careia in cazul unei caderi colective in ultimii 3 kilometri ai cursei, este creditat cu timpul grupului din care facea parte. Iar Schleck fusese intarziat de un incident de acest gen, produs cu 2 kilometri inainte de finis.

Aceasta prevedere regulamentara nu i se aplica si lui Contador: caderea colectiva care l-a intarziat s-a produs cu kilometri buni inainte.