Francezul Christophe Lemaitre a stabilit, sambata, un record personal si national in proba de 100 metri, in prima zi a Campionatelor Europene de atletism pe echipe, de la Stockholm (Suedia). Francezul, in varsta de 21 de ani, a oprit cronometrul la 9.95 secunde, acesta fiind cel mai bun timp al unui atlet european din 2004 incoace.

Lemaitre (dreapta), record personal de 9.95 secundeFoto: Captura YouTube

Lemaitre a reusit sa-l invinga pe castigatorul de anul trecut, britanicul Dwain Chambers, trecand primul linia de sosire. Cronometrat cu 9.95 secunde pe suta de metri, francezul a stabilit recordul Campionatelor Europene pe Echipe si a urcat pe pozitia a treia in topul celor mai buni sprinteri europeni din toate timpurile, dupa detinatorul recordului, portighezul Francis Obikwelu (9.86 secunde in anul 2004) si britanicul Linford Christie (9.87 secunde).

"Lemaitre are atat de multe avantaje: inaltimea si acele picioare lungi cu care trecea pe langa mine. E ca o antilopa. Este tanar si antuziast, dar la varsta mea trebuie sa ma il urmaresc in continuare si sa ma concentrez pe propria-mi cursa", a declarat Chambers, care s-a clasat pe locul secund.

"Sunt foarte fericit si totodata surprins. Nu credeam ca-mi voi putea dobori inca o data recordul personal. Cred totusi ca voi putea alerga mai bine la Mondialele de la Daegu, cu toate ca va fi foarte dificil impotriva lui Usain Bolt, Tyson Gay sau Asafa Powell. Am convingerea ca pot ajunge in finalele de la 100 si 200 metri, si sa speram ca ma voi clasa pe patru sau cinci", a mentionat Lemaitre.

Dupa prima zi a Campionatelor Europene pe Echipe, Rusia conduce cu 213.5 puncte, urmata de Germania (183.5 puncte) si Ucraina (160 puncte).