Culturistul roman Viorel Ristea a murit inainte de un concurs de profil din Miami (Fitness Universe Weekend, Miami, 16-18 iunie), decesul sportivului (stop cardiac) fiind consemnat in cursul zilei de joi. Dan Enuta (antrenor, arbitru international si co-fondator al FRC) a explicat pentru HotNews.ro posibilele cauze ale mortii lui Viorel, la doar 28 de ani. "Stresul de concurs si oboseala drumului pana in America ar putea fi cauzele mortii. Nu stiu ce a facut el in ziua respectiva, dar nu poate fi vorba despre o deshidratare".

Viorel RisteaFoto: Captura YouTube

Inainte de participarea la Fitness Universe Weekend, Viorel Ristea a murit din cauza unui stop cardiac. Sportivul roman isi facuse un renume in culturism dupa ce a obtinut un loc trei in cadrul concursului Musclemania Universe din Las Vegas (in 2009).

Ce fel de concurs era "Fitness Universe Weekend"

"Nu era intr-un concurs oficial, aceasta intrecere este organizata de o revista de profil din SUA. Tineti cont de faptul ca nu are nici macar arbitri. Participarea lui nu avea nicio legatura cu vreun Campionat Mondial, asa cum eronat am vazut prin diverse locuri. Viorel nu reprezenta in niciun fel Federatia Romana de Culturism. La acest concurs ei cautau diverse modele pentru revista in scopul promovarii, atragerea lumii fiind principala tinta. In plus, ganditi-va la faptul ca in acest concurs nu exista nici macar limita de greutate" - Dan Enuta pentru HotNews.ro.

Viza de America, un motiv foarte important de participare

"Premiul cel mare al unui astfel de concurs este faptul ca obtii destul de usor viza pentru America. Sa va explic cum se face: trimiti o fotografie, ei te plac, iti trimit o invitatie, iar in acest fel obtii o viza de zece ani pentru Statele Unite. Dupa ce ajung acolo, se descurca pe propriile forte, fiecare cum poate".

A fost un sportiv bun

"L-am cunoscut destul de bine pe Viorel Ristea, l-am avut junior timp de zece ani. A fost un sportiv destul de bun, serios. Din anul 2004 a trecut la un club din Deva".

Posibilele cauze ale mortii

"Care ar fi cauza? Nu am fost cu el in ziua respectiva, dar cred ca poate fi vorba despre stresul de concurs si despre oboseala mare acumulata dupa un asemenea drum".

Exclude deshidratarea

"Nu cred ca poate fi vorba despre o deshidratare, pentru ca daca ar fi vrut sa consume putina apa ar fi fost doar in prima zi in care facea acest lucru, concursul fiind sambata. Deci, aceasta varianta cade din start.

In plus, este o prostie sa spui faptul ca un sportiv nu mai consuma deloc apa timp de trei zile, asa ceva nu este omeneste posibil. Intrebati orice medic in legatura cu acest lucru".

Consumul de apa este diminuat, nu exlus

"Cel mult, se poate discuta doar despre faptul ca iti diminuezi consumul de apa, iar acest lucru prin diverse ceaiuri diuretice. Aceasta procedura este des utilizata pentru a intra intr-o anumita greutate (nr. depinde de categoria la care vrei sa participi). Pe langa toate acestea, ar putea fi vorba si despre diverse anevrisme, ceva congenital. Cred insa sa stresul si oboseala au jucat un rol important", a precizat Dan Enuta pentru HotNews.ro.

Vezi aici imagini cu Viorel Ristea: