Acuzatiile de dopaj impotriva americanului Lance Arnstrong continua, marturisirile rutierului Tyler Hamilton implicand insa acum si pe UCI (Uniunea Ciclista Internationala). Coechipier cu Armstrong intre 1998 si 2001, Hamilton a dezvaluit ca Armstrong a fost depistat pozitiv la un test antidoping in 2001, insa a fost ajutat sa ascunda totul "sub pres" de catre UCI.

Tyler Hamilton, alaturi de Lance ArmstrongFoto: Reuters

Tyler Hamilton a dezvaluit, duminica, in timpul emisiunii "60 Minutes" de la CBS, ca Armstrong i-a marturisit ca a fost depsitat pozitiv la EPO (eritropoietina) in 2001, in timpul Turului Elvetiei, dar a scapat nepedepsit dupa ce UCI a intervenit in favoarea sa.

"Stiu ca a fost testat pozitiv. El mi-a spus. Era foarte relaxat in aceasta privinta si chiar radea. Anumiti oameni au avut grija sa rezolve problema. Nu stiu exact toate detaliile, dar oamenii lui Lance si cei din cealalta tabara, din organizatia care conduce acest sport, au gasit o modalitate pentru a trece totul sub pres", a declarat Hamilton in timpul emisiunii, citat de Reuters.

Avocatul lui Armstrong, Mark Fabiani, a respins acuzatiile ce i se aduc fostului ciclist prin intermediul unui comunicat: "CBS a aratat o lipsa serioasa de corectitudine jurnalistica si a pus senzationalismul inaintea responsabilitatii. CBS a ales sa se bazeze pe surse dubioase ignorand complet cele aproximativ 500 teste negative ale lui Lance si declaratiile a sute de fosti colegi care au vorbit despre etica si talentul sau".

In timpul emisiunii de pe CBS s-a spus si ca George Hincapie, fost coechipier si prieten apropiat al lui Arnstrong, ar fi spus unui procuror ca a folosit impreuna cu Armstrong substante interzise. Hincapie nu a vrut sa comenteze cele spuse in cadrul emisiunii, limitandu-se la a spune: "E trist ca oamenii vor sa vorbeasca despre aceste lucruri acum. Nu ma voi implica in nicio astfel de disputa. Am facut totul pentru a fi cat de bun pot. Vream sa ma concentrez pe viitorul sportului, pe ceea ce e de facut pentru a curata ciclismul. Cred in ciclism si vreau sa-l sprijin".

Tyler Hamilton, care a negat in dese randuri ca a folosit substante interzise, a decis sa marturiseasca totul dupa ce a fost citat de instanta ce ancheteaza cazul lui Armstrong, oferindu-i-se imunitate limitata de la urmarirea penala pentru marturia sa: "Ma simt prost pentru ca a trebuit sa ma duc acolo si sa fac acest lucru, dar cred ca la final sportul va deveni mai curat".

Hamilton a fost depistat pozitiv la Olimpiada de la Atena, insa i-a fost permis sa isi pastreze medalia de aur castigata dupa ce angajatii laboratorului i-au distrus din greseala proba B. Dupa ce a admis ca s-a dopat, Hamilton a inmanat medalia de aur castigata in timpul JO.

Rutierul american a marturisit ca a folosit mai multe substante interzise, insistand insa ca nu a fost singurul. Hamilton a spus ca aceste practici sunt des folosite, insa l-a numit doar pe Armstrong, declarand ca fostul rutier nu numai ca se dopa, dar ii si ajuta pe altii sa scape prin mesaje codate si intalniri secrete: "Lance Armstrong m-a ajutat pe mine. Era un produs interzis, dar el nu a facut altceva decat sa ajute un prieten. Vreau sa se stie clar ca in cazul in care rolurile erau inversate si eu eram cel care avea legaturi, as fi facut acelasi lucru pentru Lance".

Tyler Hamilton nu este singurul care declara ca Armstrong s-a dopat. Anul trecut, Floyd Landis, cel care a castigat Turul Frantei in 2006 dar a ramas fara victorie dupa ce a picat un test antidoping, a facut acuzatii similare impotriva lui Armstrong dupa ce a admis ca si el s-a dopat. Argumentele apararii lui Armstrong in fata acestor acuzatii sunt ca toti cei care au facut aceste afirmatii nu au credibilitate astfel ca declaratiile lor nu pot fi luate ca fiind adevarate.

Lance Armstrong a fost diagnosticat cu cancer testicular in 1996 si, dupa ce a invins boala, s-a reintors pe bicicleta, castigand de sapte ori Turul Frantei, intre 1999 si 2005. In 2006 s-a retras, dar s-a intors in 2009. In luna februarie a acestui an s-a retras definitiv, sustinand in continuare ca nu dopat niciodata in cariera sa.