​Organizatorii Turului Italiei sunt cu ochii pe vulcanul Etna, dupa ce acesta a erupt in noaptea de miercuri spre joi. Potrivit oficialilor Turului, in acest moment etapa a noua, in care sunt programate doua catarari pe Etna, nu este in pericol, insa autoritatile intampina dificultati in a indeparta cenusa vulcanica de pe sosea, din cauza vantului.

Il Giro 2011Foto: Reuters

"Etapa nu este in pericol. Ultimii patru kilometri sunt afectati, dar se lucreaza deja la curatatea zonei", a declarat directorul Turului Italiei, Angelo Zomegnan, citat de presa italiana.

Ciclistii vor ajunge duminica dupa-amiaza pe Muntele Etna, in cea de-a noua etapa a Turului, situatia vulcanului fiind monitorizata atent de organizatorii Turului. Startul etapei a noua se va da mai devreme cu o jumatate de ora, din motive de logistica.

La cota 1.900m este un strat de doi centimetri de cenusa vulcanica, ce nu poate fi indepartat usor din cauza vantului. Cenusa vulcanica ar putea afecta si transportul echipelor. In cazul in care situatia se inrautateste, zborul echipelor va fi anulat, acestea fiind nevoite sa se deplaseze pe sosea.