Fostii sprinteri greci Costas Kenteris si Katerina Thanou au fost gasiti vinovati de marturie mincinoasa, marti, de catre o instanta de judecata din Atena, si condamnati la 31 de luni de inchisoare, pedeapsa fiind cu suspendare. Medaliati olimpici, Kenteris si Thanou au mintit, inaintea startului Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, ca au fost implicati intr-un accident de motocicleta pentru a evita testarea antidoping.

Costas Kenteris, in timpul Olimpiadei de la AtenaFoto: Reuters

Dupa un proces indelungat, Kenteris (37 ani) si Thanou (36 ani) au fost condamnati la 31 de luni de inchisoare: "Instanta a decis ca acest incident nu a avut loc niciodata", a declarat judecatorul Dimitris Lefkos, citat de AP.

Kenteris si Thanou nu au fost prezenti cand au fost citite verdictele ce ii implicau si pe antrenorul celor doi, pe sase doctori de la un spital din Grecia care i-ar fi ingrijit dupa presupusul accident, precum si pe doi martori. Antrenorul Christos Tzejos a primit 33 de luni cu suspendare si o amenda de 5.000 de euro, in timp ce ceilalti implicati au primit pedepse cu suspendare intre sase si 15 luni. Toate sentintele au fost suspendate pana la recurs.

Judecatorul a spus ca Instanta nu a gasit nicio circumstanta atenuanta pentru cei doi atleti, lucru ce l-a nemultumit pe avocatul lui Kenteris, Michalis Dimitrakopoulos: "E pur si simplu incredibil ca au refuzat orice circumstante atenuate pentru campionii olimpici. Acestea se acorda in schimb criminalilor si traficantilor de droguri. Au luat aceasta decizie de parca cei doi n-au oferit nimic acestei tari. Este lipsit de onoare si mi-e rusine pentru tara mea".

Costas Kenteris este medaliat cu aur in proba de 200 metri de la JO de la Sydney din 2000, in timp ce Katerina Thanou a obtinut medalia de argint la 100 metri in cadrul aceleiasi editii.