Fost campion mondial la saritura in inaltime, suedezul Patrik Sjoberg dezvaluie in cartea autobiografica "Ceea ce nu ati vazut" ca a fost abuzat sexual de catre antrenorul sau, Viljo Nousiainen. Sjoberg nu a fost singura victima a lui Nousiainen, alti doi fosti sportivi marturisind ca au fost molestati.

Patrik Sjoberg (46 ani), campion mondial la saritura in inaltime in 1987 si vicecampion olimpic in 1984 si 1992, a fost abuzat pentru o perioada de patru ani de catre antrenorul si in acelasi timp tatal sau vitreg, Viljo Nousiainen, decedat in 1999.

"Sunt o victima si as fi vrut sa am mai mult curaj pentru a spune asta atunci cand Viljo traia. Cred ca a inceput o relatie cu mama mea doar pentru a ajunge la mine. Pentru a putea sa-si tina acasa. M-am trezit de mai multe ori noaptea fara nimic pe mine. Imi aduc aminte ca-mi facea poze. L-am confruntat de cateva ori, dar intotdeauna nega", a declarat Sjoberg pentru presa suedeza.

Abuzurile au inceput cand Sjoberg avea 11 ani. Nousiainen folosea ca pretext "experimente stiintifice", masurandu-i muschii, dezbracandu-l si masandu-l. Abuzurile au incetat la varsta de 15 ani, cand Sjoberg a amenintat ca va merge la politie. Dar Nousiainen si-a indreptat atentia catre baieti mai tineri.

"Cresteam asa de repede incat la un moment dat cred ca nu mai prezentam interes pentru el. Si-a gasit baieti mai tineri. Cateodata ma simteam ca un complice la crima deoarece am realizat mai tarziu ca el a continuat cu altii dupa ce a terminat cu mine. Acum pare ca am fost egoist, dar atunci m-am simtit incredibil de bine pentru ca nu se mai atingea de mine", a spus fostul campion mondial.

"Vuljo stia foarte bine ce baiati sa aleaga: cei cu probleme acasa, cu mame singure si multa libertate de miscare. Nu am fost singura victima", a marturisit fostul atlet.

Potrivit cartii lui Sjoberg si atletul norvegian Christian Skaar Thomassen a fost victima abuzurilor lui Nousiainen. Dupa publicarea cartii, suedezul Yannick Tregaro, care acum antreneaza atleti de top cum ar fi Christian Olsson (triplu-salt), a povestit unui post de radio ca si el a fost abuzat de Nousiainen. "Eram rusinat si simteam ca este vina mea", a declarat Tregaro (33 ani).

Niciuna dintre presupusele victime ale lui Nousiainen nu a facut vreodata plangeri la politie, continuand sa lucreze cu el pana in 1997, dar calatoareau separat la competitii. "Vroiam sa fiu cel mai bun si el era cel mai bun antrenor", a explicat Sjoberg, care a adaugat ca nu are niciun interes sa inventeze asa ceva si ca este pregatit sa se apere in fata unor posibile procese de calomnie.

Confederatia Sportului din Suedia ia aceasta chestiune in serios, presedintele Karin Mattson-Weijber declarand ca se teme de faptul ca in Suedia sunt multe astfel de cazuri: "Au fost momente in care nu au fost condamnari, dar au fost multe suspiciuni".