Sahul nu a fost considerat niciodata un sport prea sexi, dar imaginea sa ar putea fi schimbata de Magnus Carlsen, norvegianul supranumit "Mozart al sahului". In varsta de 20 de ani, numarul doi mondial a inceput o cariera in modeling, iar noul pas al lui Magnus este vazut cu ochi buni de catre Gari Kasparov. "Ar putea schimba imaginea invechita a sahului", spera fostul campion rus.

Magnus CarlsenFoto: magnuscarlsen.com

Desi poate parea ciudat, sahul si modeling-ul au ceva in comun: Magnus Carlsen. Norvegianul in varsta de 20 de ani a semnat un contract cu G-Star RAW. Pasul facut de catre Magnus nu este vazut cu ochi buni de catre o parte a celor implicati in "sportul mintii", dar nordicul are un sprijin puternic din partea lui Gari Kasparov, scrie The Independent.

"Cu aceasta miscare, Carlsen va modifica cu siguranta imaginea usor invechita a sahului. Se va zambi si se vor spune glume pe seama carierei lui din moda, dar cred ca ar trebui sa fie apreciat pentru ca acest lucru va fi pozitiv pentru sah " - Gari Kasparov.

"Este interesant sa fii model, este o experienta cu totul noua. Aceasta cariera a mea a venit pe nepregatite, fiind o reala surpriza chiar si pentru mine" - Magnus Carlsen.

Tanarul are timp pentru moda in momentele in care nu se joaca niciun turneu si nu se afla intr-o perioada de pregatire.

Joaca din pasiune, nu pentru bani

"Banii nu sunt niciodata o motivatie pentru mine. Incerc sa imi depasesc de fiecare data limitele. Joc sah din pasiune", a spus norvegianul intr-un interviu pentru ziarul britanic The Independent.

Carlsen ajunge la castiguri de aproximativ un milion de dolari pe an. Aceasta suma provine de la diferitele concursuri la care participa si de la sponsori.

"Consider ca am o buna intuitie pentru joc, inteleg mai bine decat altii anumite situatii, dar nu stiu de unde vin aceste lucuri, pur si simplu le simt", a precizat Carlsen.

Asemanarea dintre moda si sah

"Exista multe asemanari intre moda si sah. Stai foarte mult timp in aceeasi pozitie si ai nevoie de foarte multa concentrare. Sunt la fel din unele puncte de vedere. Ideea este ca vreau sa fac lucrurile cum trebuie, nu imi place sa fac o munca proasta" - Magnus Carlsen.

Suporter al fotbalului englez

Pe langa sah, Magnus este un mare fan al fotbalului englez. A fost ultima data pe stadion week-end-ul trecut, atunci cand pe Wembley s-au intalnit Manchester City si Manchester United, in semifinalele FA Cup.

Magnus Carlsen, prezentare

Nascut pe 30 noiembrie 1990 in Tonsberg (Norvegia), Magnus Carlsen a devenit Grandmaster (GM) la varsta de 13 ani, devenind cel mai tanar al treilea GM din istorie.

A fost al cincilea jucator care a ajuns la rating-ul de peste 2800, acest lucru intamplandu-se la varsta de 18 ani. De asemenea, la doar 19 ani si 32 de zile, Magnus a devenit cel mai tanar sahist din istorie care a fost listat numarul unu mondial.

Carlsen a jucat primul turneu de sah la varsta de 8 ani, iar apoi a fost antrenat de catre Simen Agdestein, unul dintre jucatorii de marca ai Norvegiei.

In 2009, Magnus s-a pregatit alaturi de fostul mare campion Gari Kasparov. "A avut o foarte mare influenta asupra mea", a precizat norvegianul despre relatia cu Kasparov.

In vara lui 2010, Magnus a fost in Romania, la Medias, acolo unde a castigat Turneul Regilor (cinci victorii si cinci remize). * Multumim cititorului Mircea Hodarnau.

Magnus Carlsen in Romania:

Vezi aici partida Carlsen vs The World:

Gari Kasparov despre Magnus Carlsen:

Magnus Carlsen vs Gari Kasparov: