Geoffrey Mutai a castigat, luni, maratonul din Boston cu cel mai bun timp din istorie. Kenianul a oprit cronometrul la doua ore, trei minute si doua secunde, depasind cu 57 de secunde recordul mondial stabilit de etiopianul Haile Gebrselassie in septembrie 2009, la Berlin. Recordul lui Mutai nu va fi insa omologat din cauza conditiilor si a traseului cursei.

Geoffrey Mutai - record mondial neomologatFoto: Reuters

In varsta de 29 de ani, Geoffrey Mutai l-a invins, luni, la Boston, pe compatriotul sau, Moses Mosop, cu doar patru secunde, inregistrand cel mai bun stabilit intr-un maraton: 2:03:02. Cu rezultatul inregistrat, Mutai a doborat recordul Maratonului din Boston, cu aproape trei minute, cel anterior fiind stabilit anul trecut de catre kenianul Robert Kiproni Cheruiyot.

"Stiam ca pot sa alerg bine, dar nu m-am gandit la record. M-am simtit bine, am fost increzator dupa ce m-am antrenat atat de mult. Am incercat sa imi depasesc limitele. Vantul batea din toate partile pe toata durata cursei. Nu alergam impotriva vantului, insa venea din toate partile", a declarat Muati, a 19-lea kenian care castiga maratonul de la Boston in ultimii 21 de ani.

Desi a stabilit si cel mai bun timp inregistrat vreodata intr-un maraton, recordul kenianului Mutai nu va fi omologat. Performanta lui Mutai nu se califica pentru un record mondial deoarece cursa din Boston este in panta, iar sportivul a beneficiat de vant favorabil.

In formularul de omologare a recordului mondial, Federatia Internationala de Atletism (IAAF) cere ca diferenta de nivel intre linia de start si cea de sosire sa nu depaseasca un metru pe kilometru, insa traseul din Boston prezinta o diferenta de nivel de 3,22 metri pe km. De asemenea, este necesar ca liniile de start/sosire sa nu fie situate, una fata de cealalta, la o distanta mai mare de 50% fata de lungimea cursei. La Boston, traseul este aproape in linie dreapta.