Calmul si stapanirea emotiilor au fost secretele celor doi gimnasti romani, Flavius Koczi si Sandra Izbasa, care sambata au devenit campioni europeni la sol, respectiv sarituri. Dupa luni intense de munca, sportivii au fost rasplatiti la Berlin, depasind asteptarile tuturor.

Koczi si Izbasa, aur la EuropeneFoto: Reuters

''M-am dus hotarata. Stiam ca am muncit mult si asta a fost. Dar am avut si noroc, pentru ca am reusit sa-mi stapanesc emotiile. E prima mea finala la sarituri dupa 5 ani. Este o medalie care creste asteptarile noastre la acest aparat pentru viitoarele competitii'', a declarat Sadra Izbasa, campioana europeana la sarituri, pentru Agerpres.

''Doamna Bitang si domnul Bellu au avut incredere in mine si mi-au propus sa fac sarituri pentru finala si am acceptat. Am doua sarituri valoroase, a doua cotata cu 2 zecimi mai jos decat prima, dar pe ea se poate construi. Imi trebuie o saritura si mai buna pentru Mondiale si Olimpiada, pentru ca acolo vor fi adversare din toate lumea, nu numai din Europa'', a adaugat sportiva romanca.

Campioana olimpica la sol, la Beijing 2008, Izbasa participa duminica, alaturi de Diana Chelaru, si la finala de la sol: "Pentru finala de la sol nu promit nimic. Nu imi place sa fac promisiuni. Emotii exista, dar cine si le stapaneste, acela castiga''.

Flavius Koczi, care a obtinut o medalie de argint la individual compus si una de aur la sol, a mentionat ca si-a indeplinit obiectivele: ''Nu stiu daca m-au ambitionat cele 50 de miimi din finala de vineri, dar am fost mult mai linistit. Castigasem deja o medalie si nu mai aveam emotii. Calmul si-a spus cuvantul, chiar si cand am vazut ce note mari au luat cei din fata mea. Mi-am spus ca nu pot sa castig decat daca sunt calm si mi-a iesit. E a doua mea medalie de aur, dupa cea de la cal. Am un integral cu 6,60 nota de plecare si nu-mi trebuia decat o nota mare de executie. Am reusit, desi la ultima linie am balmajit-o putin, dar nota de plecare fiind mare m-a ajutat sa vin primul. Sa speram ca mai urmeaza de acum incolo si alte medalii la sarituri, la cal, la individual. Sunt foarte fericit, mi-am indeplinit toate obiectivele'', a declarat campionul european dupa concurs, potrivit aceleiasi surse.

Sportivul resitean are sansa unei noi medalii in ultima zi a Europenelor, cand participa la finala de la sarituri: 'La sarituri plec cu sanse mai mari decat am plecat la sol. Dar, niciodata nu se stie. Concursul e concurs si cel mai bun a castigat si ma bucur ca am fost eu acela la sol''.

Inaintea ultimei zi de la CE de la Berlin, Romania este pe locul al doilea pe natiuni in clasamentul medaliilor, dupa Rusia, cu patru clasari pe podium: Amelia Racea - bronz la individual compus, Flavius Koczi - argint la individual compus; aur la sol si Sandra Izbasa - aur la sarituri. Duminica, de la ora 14:30 (TVR2), Flavius Koczi va concura in finala de la sarituri, iar Sandra izbasa si Diana Chelaru in finala de la sol.