Comitetul International Olimpic (CIO) doreste introducerea unei noi reguli, incepand cu Jocurile Olimpice 2012, pentru a evita repetarea unui caz asemanator cu cel al atletei sud-africane Caster Semenya, care a fost suspendata in 2009 din cauza incertitudinii asupra genului sau, informeaza BBC.

Caster SemenyaFoto: Reuters

Supraproductia de hormoni masculini apare la femeile ce sufera de o boala numita hiperandrogenie. Pentru a evita problemele legate de genul anumitor sportive, CIO va introduce o noua regula, comisia medicala a forului prezentand deja principiile de baza. Astfel, o femeie recunoscuta in lege va putea sa concureze in competitiile destinate femeilor atat timp cat are nivelul hormonilor masculini mai mic decat cel al barbatilor.

Fiecare caz in parte va fi analizat de o comisie formata din medici internationali independenti, experti in hiperandrogenism. Anchetele vor fi efectuate sub "confidentialitate stricta", urmand ca specialistii sa faca o recomandare in ceea ce priveste eligibilitatea sportivei de a participa in disciplina respectiva. Daca o sportiva va refuza sa se conformeze oricarei parti din acest proces, atunci ea nu va putea participa in competitii.

O ancheta poate fi deschisa doar in anumite situatii: daca o atleta doreste aceasta evaluare si se prezinta la comisia medicala, daca o sportiva a fost depistata la testele anti-doping avand caracteristici masculine sau daca un anumit test arata un nivel anormal al hormonilor masculini. De asemenea, oficialii au precizat ca o ancheta nu va fi deschisa ca urmare a acuzatiilor unei atlete impotriva alteia.

Comisia medicala va stabili detaliile noii reguli, ce va fi supusa spre aprobarea Comitetului Executiv al CIO la intrunirea de la Durban (Africa de Sud), din iulie. "Nu vor fi multe astfel de cazuri. Dupa experienta mea, au fost foarte putine cazuri in ultimii zece ani. Astfel de cazuri trebuie tratate corect atat pentru sportivi, cat si pentru sport", a declarat Arne Ljungqvist, presedintele comisiei medicale a CIO, care a adugat si ca aceasta initiativa nu are nicio legatura cu Semenya, problema aceasta fiind in discutie de mai multi ani.

Caster Semenya a castigat cursa de 800 de metri la Mondialele din 2009 intr-un minut si 55.45 secunde, fiind mai rapida cu doua secunde fata de campioana en-titre, Janeth Jepkosgei. Insa cu trei saptamani inainte de Mondiale, sportiva a fost rugata de Federatia Internationala de Atletism (IAAF) sa se supuna unor teste pentru a i se stabili genul, ca urmare a temerilor ca "nu alearga ca o femeie". Testele au aratat un nivel ridicat al testosteronului, Semenya fiind suspendata de catre forul international pana in iulie 2010.