Federatia Internationala de Box (AIBA) a informat, in cursul zilei de joi, ca a suspendat provizoriu Federatia Romana de Box din toate competitiile internationale. Nemultumirea forului mondial este legata de faptul ca FRB a tot amanat alegerile pentru inlocuirea lui Rudel Obreja, suspendat de catre AIBA, oficialii Federatiei Internationale nerecunoscand astfel scrutinul organizat in data de 27 octombrie 2010.

Boxul romanesc, suspedat de AIBAFoto: AGERPRES

Motivele suspendarii lui Rudel Obreja, conform AIBA:

Comisia de Disciplina a AIBA a hotarat suspedarea pentru 11 ani pentru ca Obreja nu a respectat termenii suspendarii de doi ani pe care o primise din partea Comisiei de Apel (dupa evenimentele petrecute la Olimpiada de la Beijing), decizie aprobata si de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Oficialului roman i s-a reprosat faptul ca a permis sportivilor sa boxeze fara casca de protectie in cadrul finalelor Cupei Romaniei din perioada 16-19 februarie 2009. Acest lucru reprezinta o grava abatere de la regulamentele in vigoare, punandu-se in pericol sanatatea boxerilor.

Nu in ultimul rand, Obreja ar fi prezentat forului mondial dovezi falsificate prin care a incercat sa ascunda ceea ce s-a intamplat la intrecerile contand pentru Cupa Romaniei.

Ce s-a intamplat la JO de la Beijing (2008)

Rudel Obreja a fost implicat intr-un scandal imens si la Olimpiada de la Beijing, acolo unde in calitate de delegat tehnic al turneului de box i-a acuzat pe unii dintre oficialii AIBA de implicare in manipularea arbitrilor.

Obreja a organizat o conferinta de presa neautorizata de catre AIBA, iar Ho Kim (directorul tehnic) i-a inchis romanului microfonul si lumina in respectiva incapere unde a avut loc manifestarea.

In urma acestor evenimente, Obreja a fost suspendat trei ani si jumatate de catre Comisia de Disciplina a Federatiei Internationale de Box pentru tentativa de corupere a arbitrilor.

Conform AIBA, alegerile nu au avut loc

In urma acestor evenimente, Obreja a fost suspendat de catre AIBA din functia de presedinte al FRB. Cu toate acestea, oficialul roman a fost reales in functie in data de 27 octombrie 2010. In pofida acestui lucru, forul mondial nu recunoaste aceste alegeri precizand ca este vorba de un oficial suspendat.

"La data de 2 decembrie 2010, AIBA a acordat Federatiei Romane de Box inca doua luni pentru organizarea alegerilor. Totusi alegerile nu au avut loc, iar domnul Obreja continua sa fie presedintele Federatiei Romane de Box, in ciuda suspendarii sale pe termen lung. Astfel, Biroul Comitetului Executiv al AIBA a suspendat temporar Federatia Romana de Box din toate competitiile, ceea ce inseamna ca niciun boxer, antrenor sau oficial nu e autorizat sa ia parte la actiunile AIBA, iar Federatia Romana de Box nu este autorizata sa gazduiasca competitii continentale sau internationale de box pana la alegerea unui nou presedinte, iar o decizie a Comisiei de Disciplina este luata. Suspendarea este cu efect imediat", se arata in comunicatul AIBA (Mediafax).