Comitetul Olimpic International (CIO) cere o implicare mai mare a guvernelor in pariurile sportive, sugerand si ca organizatiile si federatiile sportive sa primeasca o anumita parte din veniturile realizate de pe urma pariurilor. "Eforturile lor ar trebui rasplatite financiar", a declarat presedintele CIO, Jacques Rogge, adaugand si ca se doreste ca operatorii de pariuri sa fie legitimati de catre guvern.

Jacques RoggeFoto: Rompres

Jacques Rogge, care va renunta la presedintie in 2013 dupa 12 ani de stat in fruntea CIO, s-a intalnit marti cu reprezentanti ai unor ministere guvernamentale, Interpol, comitete europene si operatori de pariuri pentru a dezbate practicile ilegale de pariuri.

"Ceea ce am aflat de la Interpol este ca pariurile ilegale sunt in crestere si trebuie neaparat sa luptam impotriva lor. E o chestiune urgenta si va fi un proces continuu. Sportul este in pericol", a afirmat Rogge, mentionand si ca cifra anuala din pariurile ilegale ajunge la 140 miliarde dolari.

Casele de pariuri sportive functioneaza diferit, de la tara la tara. Daca in unele exista un control strict, in altele statul a pus monopol, iar altele au liberalizat deja piata pariurilor. "Suntem in favoarea unui sistem in care operatorii de pariuri trebuie sa fie licentiati de catre guvern", a declarat Rogge potrivit Reuters, adaugand ca in acest fel se vor putea monitoriza pariurile, ajutand astfel si fluxurile financiare ale companiilor.

La intalnirea de marti au fost chemate ministere din Australia, Franta, Elvetia si Marea Britanie: "Vrem sa stabilim legaturi cu Guvernul. Am vrut sa incepem cu aceste tari deoarece ele au legiferat deja sau sunt in curs de legiferare. Ei sunt constienti de pericolele pariurilor ilegale".

Presedintele CIO a indemnat guvernele sa monitorizeze companiile de pariuri pentru a "verifica daca exista spalare de bani": "Cred ca trebuie sa presupui, la fel ca in dopaj, ca toate sporturile sunt afectate si niciunul nu este curat, dar acele sporturi cu cele mai mari audiente vor fi afectate de pariurile ilegale".

Guvernele ar ajuta de altfel si la stoparea retelelor de pariuri ilegale prin operatiuni ale politiei cum ar fi interceptarea convorbirilor telefonice sau perchezitionarile: "Noi nu putem sa facem asta", a mentionat presedintele Comitetului Olimpic.

CIO, care suspenda sportivii si oameni din anturajul lor care pariaza in timpul JO, a anuntat insa ca nu cauta sa instituie un grup de lucru similar cu ceea ce Agentia Mondiala Antidoping (WADA) este pentru substantele interzise: "Nu spun ca vom avea o WADA a pariurilor, dar cu siguranta avem nevoie de o larga colaborare cu Guvernele. Pariurile ilegale au legaturi cu mafia, iar mafiotii pariaza si manipuleaza rezultatele meciurilor".

Rogge este de parere ca federatiile sportive ar trebui si ele sa beneficieze de pe urma pariurilor facute pe seama evenimentelor organizate de ele: "Organizatorii de evenimente sportive, federatiile nationale si internationale ar avea beneficii corecte pentru toate eforturile lor de a organiza sportul. Eforturile lor ar trebui rasplatite financiar".