Triplu castigator al Turului Frantei, ciclistul spaniol Alberto Contador a declarat ca experienta dureroasa prin care a trecut (depistat pozitiv la clenbuterol in 2010) l-a schimbat foarte mult. Rutierul de la Saxo Bank a dezvaluit ca in timpul perioadei negre din viata sa a fost ajutat si de vorbele incurajatoare ale antrenorului echipei FC Barcelona, Pep Guardiola.

Alberto Contador (Saxo Bank)Foto: Reuters

Alberto Contador a fost absolvit de orice vina de catre Federatia Spaniola de Ciclism (RFEC), dupa ce a fost depistat pozitiv la clenbuterol in timpul Turului Frantei 2010. Cazul sau nu este inca incheiat, Uniunea Ciclista Internationala si Agentia Mondiala Antidopaj putand face recurs la aceasta decizie.

"As vrea sa fiu acelasi de dinainte, dar cred ca e imposibil. Am suferit mult. Acum sunt mai inchis in mine, mai rezervat. Poate sunt si mai putin altruist. Un scut care ma ajuta", a declarat Contador intr-un interviu acordat italienilor de la Gazzetta dello Sport.

"Da, am vrut sa abandonez totul, de multe ori in ultimele luni. Am trecut prin momente foarte dificile. Poate nu toti care au spus ceea ce cred despre mine s-au gandit ca eu nu sunt un robot, ci o persoana", a mentionat rutierul spaniol, adaugand ca cel mai greu moment a fost in primele zile, atunci cand presa internationala a inceput sa publice "rautati si prostii" despre el.

Contador a afirmat ca a cheltuit "extrem de multi bani" pentru a-si dovedi nevinovatia, dar acum nu stie la ce sa se astepte de la urmatoarele actiuni ale Uniunii Cicliste Internationale (UCI) si ale Agentiei Mondiale Antidopaj (WADA): "As vrea doar sa citeasca bine toate rapoartele, fara prejudicii si fara a ceda presiunilor externe. Sunt sigur ca atunci cand vor analiza decizia Federatiei isi vor da seama ca acest rezultat nu a fost o chestiune de patriotism ci de dreptate, bazata pe date stiintifice. Pe langa pasapoartele biologice si controalele antidoping au mii de date adunate in ani de cariera. Cred in sistem iar acum si ei trebuie sa-si demonstreze credinta".

Intrebat daca se teme ca de acum inainte asupra sa va ramane intotdeauna o umbra de suspiciune, Contador a declarat: "Traim intr-o lume in care pentru simplul motiv ca esti ciclist esti suspect de dopaj".

In ultimele luni, pana la verdictul dat de catre Federatia Spaniola de Ciclism, Contador a fost acuzat din toate partile, inclusiv de colegi de breasla. Unul dintre acestia a fost belgianul Tom Boonen, care a declarat ca in cazul in care orice alt sportiv nu ar fi fost absolvit: "Boonen nu are o viziune clara. El trebuie sa se gandeasca la faptul ca datorita muncii mele, a sacrificiilor si a banilor mei, regulamentele injuste vor fi modificate. Poate intr-o zi ar putea beneficia si el de pe urma acestui lucru. Ceea ce mi s-a intamplat mie i se poate intampla oricui", a adaugat Contador.

Spaniolul a avut insa si parte de sustinere din partea multor persoane. Contador a marturisit ca a fost surprins de interventia in favoarea sa a presedintelui Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero: "Am fost foarte surprins de interventia sa. Nu stiu daca m-a ajutat. Comitetul de Disciplina, adica forul care m-a absolvit de orice vina, este cu totul independent".

Antrenorul echipei de fotbal Barcelona, Pep Guardiola, a fost implicat si el intr-un scandal de dopaj (in 2001, cand evolua la Brescia), reusind sa-si demonstreze nevinovatia dupa multi ani. Tehnicianul, care a declarat ca acea victorie a fost mai importanta decat castigarea Ligii Campionilor, l-a indemnat pe ciclist sa mearga pana la capat pentru a-si demonstra nevinovatia. "Ceea ce mi-a spus el a fost foarte important deoarece a coincis cu momentele in care se ziceau adevarate monstruozitati despre mine. Am vorbit cu el si i-am multumit personal pentru sprijin. Sunt de aceeasi parere cu el si voi continua sa lupt pentru ca totul sa ramana clar. E trist ca in cazul sau a trebuit sa treaca atat de mult timp, dar important e ca s-a facut dreptate".