Iran a depus o plangere oficiala catre Comitetul Olimpic International (CIO) si a amenintat ca va boicota Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, in cazul in care organizatorii nu vor schimba logo-ul oficial al competitiei, informeaza The Guardian. Potrivit guvernului de la Teheran, simbolurile din logo pot fi rearanjate formand cuvantul "Zion", termen biblic ce se refera la Ierusalim.

Logo JO 2012 de la LondraFoto: Reuters

Logo-ul JO de la Londra a costat 400.000 de lire sterline si a fost lansat in 2007, iscand de atunci multe critici. Printe contestatarii emblemei s-a aflat si un britanic care a sunat la un post de radio din Londra sustinand ca a suferit un atac de apoplexie in momentul in care a vazut logo-ul. Daca unele persoane sustin ca logo-ul seamana cu o svastica sau cu un act sexual, iranienii spun ca este un simbol al rasismului ce reprezinta o conspiratie voalata pro-israeliana si cere inlocuirea sa.

Intr-o plangere oficiala trimisa Comitetului Olimpic International, Teheran a declarat ca simbolul grafic trebuie schimbat si creatorii sai sa fie trasi la raspundere. In caz contrar, sportivii iranieni nu vor mai fi lasati sa participe la JO de la Londra.

"Folosirea cuvantului Zion in logo-ul Jocurilor Olimpice din 2012 este o actiune dizgratioasa si contrara valorilor Jocurilor Olimpice. Nu e nicio indoiala ca aceasta neglijenta poate afecta prezenta unor tari la JO, in special a Iranului", se arata in scrisoarea oficiala a Iranului.

Un oficial CIO a confirmat plangerea depusa de Iran, insa neaga acuzatiile de rasism: "Logo-ul Londra 2012 reprezinta cifra 2012, nimic altceva".

"A fost lansat in 2007 dupa teste si consultari. Suntem surprinsi ca aceasta plangere a fost facuta abia acum", a mentionat un purtator de cuvant al organizatorilor JO 2012.