Alberto Contador va scapa fara suspendare dupa ce in timpul editiei 2010 a Turului Frantei a fost depsitat pozitiv la clenbuterol, substanta aflata pe lista substantelor interzise. Daca initial Federatia Spaniola de Ciclism (RFEC) a propus o suspendare de un an, se pare ca rutierul a reusit sa-i convinga de nevinovatia sa pe cei patru membri ai Comitetului de Competitie al RFEC, care marti, il vor achita de orice vina, conform presei spaniole.

Alberto ContadorFoto: Reuters

Cei patru membri ai Comitetului de Competitie al Federatiei Spaniole de Ciclism s-au intrunit la finalul saptamanii trecute si au decis sa nu-l suspende pe Alberto Contador. Potrivit publicatiei spaniole El Pais, care citeaza surse apropiate Comitetului, oficialii spanioli au fost convinsi de probele oferite de ciclistul spaniol in recursul sau fata de propunerea de suspendare pentru un an.

Contador a invocat aplicarea articolului 296 din Regulamentul antidoping al Uniunii Cicliste Internationale (UCI), conform caruia nu va fi pedepsit sportivul ce demonstreaza ca nu a existat vina sau neglijenta in ingerarea produsului contaminat cu o substanta interzisa (clenbuterol in cazul de fata).

Comitetul de Disciplina a Federatiei spaniole l-a chemat marti dimineata pe Alberto Contador pentru a-i comunica decizia, ciclistul putandu-se intoarce in competitii imediat ce ii va fi adusa la cunostinta decizia de achitare. Daca nu sunt de acord cu acest verdict, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) si UCI au la dispozitie o luna pentru a face recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

In ultimele zile, Alberto Contador a primit mai multe mesaje de sustinere din partea oamenilor politici din Spania, inclusiv de la seful Guvernului, Zapatero, care a scris pe contul sau de Twitter: "Nu exista motive juridice pentru a-l sanctiona".