Nu a avut un trecut sportiv, dar in urma cu doi ani a facut primele alergari. La inceput o tura de stadion, apoi una de IOR, pentru ca totul sa culmineze cu locul 4 obtinut la Maratonul de la Dubai. Dr. Viorica Gabrian a doborat recordul national la maraton (categoria peste 40 de ani), iar acum recunoaste ca este dependenta de sport. "Secretul unei vieti sanatoase nu il gasesti cu siguranta in supermarketuri. Alerg mai mult decat merg cu masina, iar parerea mea este ca romanul mananca mult si prost", a precizat Viorica Gabrian pentru HotNews.ro.

Foto:

Pentru Viorica Gabrian, singura legatura cu sportul a constat, timp de multi ani, in orele de profil din perioada scolii. Totul s-a schimbat in urma cu cinci ani, atunci cand a facut primul pas in Institutul de Medicina Sportiva "Lia Manoliu". "Am avut o hernie de disc importanta pe zona lombara si mi-am zis ca sportul nu are cum sa imi faca rau. Am inceput cu exercitii la saltea, pentru coloana. Dupa trei ani de sala, am simtit nevoia sa trec la un nivel superior. Asa a aparut ideea de a alerga".

De la cateva ture de stadion la maraton

Inceputul a fost timid si nimeni, nici macar Viorica, nu se gandea unde se va ajunge. Cele cateva ture de IOR s-au transformat treptat in zeci de kilometri, iar, cel mai important, corpul raspundea pozitiv la efort. Pana in toamna lui 2009, ajunsese sa alerge in fiecare sambata si duminica, in timp ce in cursul saptamanii facea sala.

Maratonul Bucuresti, primul pas important

"Pasul cu adevarat important a fost facut cu ocazia Maratonului Bucuresti, din octombrie (nr. 2009). Nu aveam echipament, am alergat in tenesi si destul de imbracata. Am reusit sa trec, extrem de obosita, linia de sosire cu un timp de 4 ore si 47 de minute. In primavara anului urmator, am mers la Maratonul de la Roma. Ma pregatisem toata iarna pe zapada, dar am luat startul din zona D, cea mai slaba. Au fost peste 20.000 de oameni. Marea surpriza a fost ca i-am ajuns si intrecut pe doi dintre colegii care alergau de mai mult timp decat mine. Am coborat sub patru ore (3 ore si 48 de minute), iar deja toata lumea ma felicita”.

Viorica Gabrian

Viorica Gabrian

Foto: Arhiva personala

Dupa ce a participat la Maratonul de la Roma si la o serie de crosuri, pentru Viorica Gabrian a urmat un al doilea start la Maratonul Bucuresti (editia din 2010). Cu toate ca a participat racita, Viorica a terminat competitia cu un timp de 3 ore si 43 de minute. "Pretentiile deja crescusera, iar performanta era departe de recordul existent pentru categoria mea de varsta, cu toate ca nu era neaparat un timp slab".

Sapte maratoane, sapte continente, sapte luni

Intr-o tara in care fotbalul se joaca pe toate drumurile, alergatorii nu au prea multe variante, locurile pentru antrenament si competitiile de profil fiind destul de putine. In aceste conditii, a aparut ideea de a participa la o serie de maratoane internationale, o provocare la care Viorica nu avea cum sa raspunda negativ. "Daniel Lixandru, un coleg de alergari, mi-a facut o intrebare in IOR: vrei sa alergi sapte maratoane pe sapte continente in sapte luni? Au fost mai multi amatori, dar problemele de la munca si cele financiare i-au facut sa dea inapoi unul cate unul. Am ramas doar trei doritori (nr. Daniel Lixandru, Ilie Rosu si Viorica Gabrian)", a declarat Viorica Gabrian cu bucurie in glas.

Marea provocare era compusa din urmatoarele Maratoane: Bucuresti, Atena (Europa), Marrakes (Maroc – Africa), Atlanta (SUA – America de Nord), Santiago de Chile (Chile – America de Sud) si Canberra (Australia).

La doua saptamani distanta dupa Bucuresti, Daniel, Ilie si Viorica luau parte la Maratonul de la Atena, bifand in acest fel cele doua competitii de pe Batranul Continent (din totalul de sapte).

Recordul national a fost doborat la Dubai

Primul maraton din afara Europei a fost la Dubai (pe 21 ianuarie), competitie care avea sa ramana in istoria sportului romanesc – Viorica a doborat recordul national la maraton (categoria peste 40 de ani), cu o performanta de 3h30'28”.

"Startul s-a dat la ora sapte dimineata, vineri (nr. 21 ianuarie), ora lor, adica ora cinci la Bucuresti. Norocul este ca sunt o fire matinala si nu am avut probleme. Am mers bine, vremea era superba, punctele de alimentare erau din doi in doi kilometri. 3 ore 30 de minute si 28 de secunde a fost cea mai buna performanta a mea, acesta fiind si un record national (la categoria peste 40 de ani). Am fost primiti cu multa caldura, totul a fost impresionant, parca pe masura constructiilor impozante. Localnicii nu fac insa prea mult sport, concurentii in general fiind reprezentati de cei care vin la munca in acea zona. La intoarcere, am gasit un Bucuresti inzapezit, iar la doar cateva zile am plecat in Maroc, acolo unde am bifat al treilea continent - Maratonul de la Marrakesh".

Aventura din proiectul "Granitele nu sunt limitele" va continua cu maratoanele de la Atlanta (20 martie), Santiago de Chile (3 aprilie), Canberra (10 aprilie) si (cel mai nou pe lista) Antarctica (28 februarie, in cazul in care vor fi gasiti sponsorii necesari).

Alergatul, cel mai ieftin sport

Pentru a practica orice sport ai nevoie, in primul rand, de timp si de bani. Comparandu-se, de exemplu, cu tenisul, sporturile de iarna, sau chiar cu fotbalul, alergatul este cel mai putin costisitor. "Este cel mai ieftin sport, daca vrei sa faci insa performanta, costurile cresc. Un pantof bun de alergare poti sa-l gasesti si pana in 100 de euro, nu trebuie sa fie neaparat unul pe comanda. Echipamentul de calitate costa destul de mult. La mine, cea mai mare problema este aceea ca nu gasesc in tara pantofi de alergat pentru marimea mea (39), fiind nevoita sa imi cumpar din strainatate", ne-a marturisit Viorica Gabrian.

"Daca nu te intereseaza sa faci performanta, cu doar cateva milioane te echipezi fara nicio problema. Pana la urma, faci un lucru doar pentru tine si pentru sanatatea ta. Alerg mai mult decat merg cu masina. Eforturile nu cred ca sunt mari daca vrei sa te apuci de alergat doar pentru intretinere, de doua trei ori pe saptamana, timp de o jumatate de ora, o ora cel mult".

Viorica Gabrian

Viorica Gabrian

Foto: Arhiva personala

Bucurestiul, deficitar la locurile pentru practicarea sportului

"In afara de cateva parcuri, nu sunt conditii pentru alergat. Insa trebuie mentionat faptul ca si in aceste parcuri trebuie sa te duci la niste ore matinale pentru a nu avea probleme. Exista Herastrau, IOR, Tineretului, Drumul Taberei, etc. Sunt destul de putine, nu satisfac cerintele celor interesati. In afara, toata lumea, in functie de posibilatile fizice, face sport. La noi, toti stau in fata calculatorului si nu mai stiu sa faca doi pasi".

Cum arata o zi din viata Vioricai Gabrian

"Ma trezesc in fiecare zi in jur de ora cinci. Ceasul nu mai apuca sa sune la ora sase, pentru ca sunt mereu treaza inaintea lui. La sapte intru pe usa cabinetului. Am o zi de dimineata si una dupa amiaza la cabinet. Termin la ora 13, 14, atunci cand vine colega. O data pe saptamana merg la masaj, iar acest lucru se intampla de doua ori atunci cand urmeaza un maraton. Merg la sala si lucrez brate lunea si miercurea, vreo doua ore. Marti, joi si vineri merg dimineata la sala, iar inainte fac alergare de o ora sau chiar doua. La noua sau zece seara eu adorm, pentru ca trebuie sa am cel putin sapte ore de somn. Asa e indicat".

Romanul mananca mult si prost

"Suntem un popor care mananca extrem de nesanatos. Uitati-va prin supermarketuri si vedeti cam ce consuma lumea. Probabil ca unele persoane inca nu au scapat de complexul comunismului, de acea stare de foamete, exista o dorinta mult prea mare de a umple cu orice pret frigiderele. De asemenea, daca plecam de acasa la o petrecere si totul este gratis, atunci trebuie neaparat sa mancam mult mai mult decat e necesar. La mine in casa nu exista produse gen Cola sau Fanta" - Viorica Gabrian.

Cheia unei alimentatii sanatoase sta, pe langa altele, in consumul de legume, fructe, paste si orez. Ele ar trebui sa fie baza in fiecare zi.

Viorica Gabrian (Dubai)

Viorica Gabrian (Dubai)

Foto: Arhiva personala

Romania, intr-o directie gresita

"Noi romanii mergem intr-o directie gresita din punct de vedere al sportului. Pornim din familie si continuam cu scoala, acolo unde sportul nu prea se mai face. Probabil ca nimeni nu este interesat sa avem o populatie sanatoasa. Stam si ingrosam randurile la usile cabinetelor si prin spitale, iar multi dintre copii sunt obezi. Toate acestea pentru ca nu se face miscare si pentru ca mancam nesanatos" - Viorica Gabrian.

De ce sa faci sport?

"Sportul ma face sa ma simt bine si sa dorm bine. Oamenii dupa ce trec de 40 de ani incep sa aiba diferite probleme, eu nu am absolut nimic. Am toate motivele din lume sa alerg in continuare. Secretul este sa ajungi sa devii dependent de sport. Intelegi cu adevarat ce inseamna un maraton doar dupa ce alergi prima data distanta de peste 42 de kilometri. Iti demonstrezi ca ti-ai depasit limitele", ne-a marturisit cu zambetul pe buze Viorica Gabrian.

Cine este Viorica Gabrian:

Medic primar dermato-venerolog

Absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF “Carol Davila” Bucuresti

Membra a Societatii Romane de Dermatologie

Membra a Societatii Romane de Medicina Estetica

Motto: Randurile de la usile medicilor sunt ingrosate de cei care nu fac sport.

Maratonul intr-un cuvant? Perseverenta...

Citeste aici mai multe informatii despre proiectul "Granitele nu sunt limitele"- Trei oameni alearga in 6 luni maratoane pe toate continentele.

Descrierea proiectului:

Povestea maratonului:

Granitele nu sunt limitele:

Maratonul de la Dubai: