​Ciclistul spaniol Alberto Contador a fost depistat pozitiv la clenbuterol la patru teste diferite efectuate in timpul Turului Frantei 2010, informeaza publicatiile La Vanguardia si Marca. Dezvaluirile din presa iberica vin doar la o zi dupa ce Contador a anuntat public decizia de a face recurs la propunerea Federatiei Spaniole de Ciclism de a-l suspenda pentru un an din toate competitiile de ciclism.

Alberto ContadorFoto: Reuters

Patru din esantioanele prelevate de la Contador in perioada 19-25 iulie 2010 arata diferite niveluri ale substantei interzise. Daca in primele doua zile nu a fost depistat nimic, in 21 iulie s-a descoperit o doza foarte mica, de 50 picograme/ml, iar in ziua urmatoare a fost detectata o doza de 16 picograme/ml. Pe 24 iulie, a fost gasita o cantitate de 7 picograme/ml, insa pe 25 iulie doza a crescut la 17 picograme/ ml.

Jesus Guerra Munoz, directorul Laboratorului Antidoping din Madrid infirma insa ipoteza ca substanta a intrat in organismul rutierului prin transfuzie de sange: "Faptul ca doza de clenbuterol a trecut de la 7 la 17 picograme de pe o zi pe alta este mai degraba cauzata de o eroare de estimare a concentratiei decat de prezenta unei a doua microdoze".

Luni seara, Contador a confirmat ca va face apel la decizia de suspendare a sa, declarand ca isi asuma riscul unei pedepse mai mari. Pentru a dovedi nevinovatia spaniolului, echipa juridica a lui Contador se bazeaza pe pasaportul biometric al spaniolului, care e in limite normale si exclude orice ipoteza a unei transfuzii de sange.

Avocatii se folosesc de dezvaluirile presei spaniole in acest caz, incercand sa intareasca ipoteza contaminarii accidentale. Potrivit lor, daca prezenta clenbuterolului ar fi fost consecinta a unei actiuni intentionate, nivelul substantei nu ar creste brusc la urmatorul test.

Faptul ca a fost depistat pozitiv la patru teste nu schimba insa multe lucruri in acest caz. Potrivit articolului 309 din regulamentul antidoping al Uniunii Cicliste Internationale (UCI), proximitatea temporala a testelor face ca ele sa fie grupate intr-un singur control pozitiv.