Ciclistul spaniol Alberto Contador este dispus sa faca tot posibilul pentru a-si demonstra nevinovatia. Federatia Spaniola de Ciclism a propus joi o suspendare de un an pentru rutierul de 28 de ani care a fost depistat pozitiv la o cantitate infima de clenbuterol in timpul Turului Frantei 2010 si a avertizat ca Alberto Contador risca o sanctiune mai mare daca va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Alberto ContadorFoto: Reuters

"Aceasta sanctiune este o propunere a Federatiei si voi lupta din greu pentru a o schimba. Daca acest lucru nu se va intampla, voi face apel oriunde trebuie pentru a-mi apara nevinovatia pana la final. Nu m-am dopat niciodata. Sunt un exemplu de corectitudine in acest sens", a declarat Contador in timpul unei conferinte de presa organizata vineri.

Spaniolul, care risca sa fie deposedat si de titlul castigat in Turului Frantei in 2010, a sustinut ca si-a pierdut increderea in sistemul anti-doping, adaugand si faptul ca regulile trebuie modificate pentru ca ciclistii sa nu mai fie acuzati pe nedrept: "M-am daruit cu totul acestui sport. Este viata mea. In cariera mea am facut 500 de controale anti-doping, multe dintre ele fiind inopinate. A trebuit sa plec de la zile de nastere, sa ies din sala de cinema la jumatatea filmului, sa-mi las familia si prietenii in restaurante pentru a face acele teste si totul pentru ca am crezut in sistemul anti-doping. Dar acum nu mai cred".

"Regulile sunt complet depasite. Ma simt ca o victima a sistemului si acest lucru nu se va schimba pana cand nu vor fi modificate regulile. Daca acest lucru nu se va intampla, atunci vor fi mult mai multe astfel de rezultate gresite", a adaugat Contador.

Contador a fost suspendat provizoriu in luna august, marturisind ulterior ca va renunta la ciclism daca va fi gasit vinovat. Acum insa, rutierul spaniol a renuntat la aceasta idee: "Acum situatia este diferita. A trecut mult timp, sentimentele mele s-au schimbat si am simtit sprijinul imens din partea echipei mele. Mai mult decat orice insa am simtit sprijinul fanilor care mi-au spus sa nu renunt la ciclism. Acum m-am razgandit".

Prin decizia sa de a face apel la suspendarea de un an poate fi insa riscanta, este de parere Juan Carlos Castano, presedintele Federatiei Spaniole de Ciclism: "Daca Alberto Contador va face apel la TAS, acest caz va deveni si mai complicat, fiind posibil chiar ca aceasta actiune sa inrautateasca lucrurile".

Suspendarea de un an este doar o propunere din partea Federatiei Spaniole de Ciclism, forul urmand a da deciza finala in cazul lui Alberto Contador la mijlocul lunii februarie.