Ciclistul Floyd Landis (35 ani) a decis sa se retraga din circuitul profesionist, declarand ca, de la revenirea sa din 2009, nu si-a mai gasit locul in acest sport. Castigator al Turului Frantei in 2006, dar deposedat ulterior de titlul obtinut din cauza dopajului, Landis a intrat in dizgratia fanilor dupa ce si-a acuzat fosta sa echipa, din care facea parte si Lance Armstrong, de practici ilegale.

Landis pune capat carierei in ciclismFoto: AGERPRES

"Am petrecut cinci ani incercand sa recuperez un loc pe care nu am putut de fapt niciodata sa-l iau inapoi si acest lucru mi-a cauzat mai mult stres decat merita", a declarat Landis intr-un interviu pentru ESPN.

Landis a castigat turul Frantei in 2006, dar i-a fost luat titlul dupa ce a fost testat pozitiv la testosteron sintetic, in urma unui control antidoping facut in timpul Turului Frantei, dupa o etapa cheie. Americanul a negat cu inversunare faptul ca ar fi folosit substante interzise, cheltuindu-si chiar economiile de-o viata, plus un milion de dolari stransi de la suporteri, pentru disputele juridice.

Dupa ani buni in care si-a sustinut nevinovatia, Floyd Landis a recunoscut, in primavara anului 2010, ca s-a dopat, dezvaluind insa si faptul ca astfel de practici erau des folosite si in cadrul fostei sale echipe, U.S. Postal Service, din care facea parte si Lance Armstrong. Toti cei acuzati de Landis au negat practicile ilegale, Armstrong declarand chiar in urma cu cateva zile ca "nimeni nu e atat de inteligent incat sa se poata ascunde zece ani".

Dupa ce a marturisit adevarul, Landis nu si-a mai gasit o echipa, concurand sporadic anul trecut, de aceea a hotarat sa se retraga din circuitul profesionist. "Nu vreau sa se inteleaga ca ma retrag pentru ca sunt amarat", a mentionat Landis, care a adaugat: "Sunt destul de sigur ca acest sport nu poate fi curatat, dar asta nu e treaba mea, nu e lupta mea".