Alpinista Crina Coco Popescu a reusit sa atinga cel mai inalt varf al Antarcticii ((4.892 m), devenind astfel, la doar 16 ani, cea mai tanara alpinista ce urca pe Mt. Vinson. Acesta este cel de-al saselea varf cucerit de romanca din circuitul Seven Summits, singurul varf ramas de atins fiind Everestul.

Crina Coco PopescuFoto: Agerpres

"A fost o ascensiune lunga, de aproape 12 ore, dar nu mi-a pus probleme deosebite, ma asteptam la o zi lunga de varf. M-am miscat bine si desi eram evident cea mai tanara, ritmul impus de Alex, Mario si Max mi-a convenit de minune. Dupa aproape 18 ore de la plecare, pe o vreme buna dar cu -30 - -35 de grade, dupa o coborare cu mici peripetii, am ajuns din nou la caldura sacului meu de dormit", a declarat tanara alpinista, care in 4 ianuarie a atins varful Mt. Vinson.

"Acum suntem din nou in tabara de baza din Union Glacier si astept urmatoarea ascensiune, pe Sidley", a adaugat Coco. Urmatorul obiectiv al Crinei este cucerirea Mt. Sidley, cel mai inalt vulcan din Antarctica. Daca alpinista va reusi acest lucru, atunci ea va deveni prima alpinista din lume care incheie circuitul Seven Volcanoes (cei mai inalti vulcani de pe cele 7 continente).

Programul expeditiei:

13 Ianuarie: zbor de apropiere de Mt. Sidley, plecare din tabara Union Glacier;

14 Ianuarie - 23 Ianuarie: mars de apropiere, schi si ascensiune pe Mt. Sidley;

24 Ianuarie: intoarcere in tabara de baza Union Glacier;

25 Ianuarie: intoarcere in Punta Arenas (Chile);

30 Ianuarie: plecare din Punta Arenas spre Santiago de Chile;

1 Februarie - 18 Februarie: Ascensiune Ojos del Salado (Atacama), program de aclimatizare pentru Everest (a carui ascensiune este programata pentru primavara 2011);

20 Februarie: plecare din Chile;

22 Februarie: sosire la Bucuresti.