Rio de Janeiro a lansat in noaptea de Revelion logo-ul Jocurilor Olimpice din 2016, pe plaja Copacabana, insa de atunci pe internet au inceput sa circule acuzatii de plagiat. Creatorii logo-ului RIO 2016 se apara si sustin ca orice asemanare cu logo-ul unei fundatii filantropice din Statele Unite ale Americii este doar o coincidenta.

Logo Rio 2016 vs. logo Telluride FoundationFoto: Hotnews

Dupa lansarea logo-ului Rio 2016, pe diferite retele de socializare au aparut diversi contestatari ai simbolului. Pe langa persoane care au criticat logo-ul, sustinand ca "seamana cu o pereche de catuse" sau ca "si un copil ar fi creat un logo mai frumos", au aparut si acuzatii de plagiat. Potrivit unora, logo-ul RIO 2016 a fost inspirat de cel al unei organizatii non-guvernamentale din Colorado, Telluride Foundation, in timp ce altii sustin ca seamana cu cel folosit in 2004 pentru carnavalul din Salvador.

Tatil Design, compania care a creat logo-ul, respinge acuzatiile de plagiat, declarand ca orice asemanare cu logo-ul fundatiei din Statele Unite ale Americii este doar o coincidenta. "Comitetul Organizator al RIO 2016 a efectuat o ancheta si a cautat in intreaga lume elemente asemanatoare prezente in logoul JO de la Rio. Organizatorii, impreuna cu Comitetul Olimpic International (CIO), au ajuns la concluzia ca logo-urile gasite nu intra in conflict cu cel al Jocurilor Olimpice de la Rio", au anuntat creatorii logo-ului.

Creatorii logo-ului RIO 2016 au publicat pe site-ul oficial un video in care prezinta procesul realizarii logo-ului.