Consiliul Mondial al Boxului (WBC) a adoptat, la intrunirea anuala de la Cancun, o noua regula de siguranta, prin care da libertate arbitrilor de a opri un meci, daca acestia considera ca unul dintre pugilisti a incasat prea multe lovituri. Presedintele WBC, Jose Sulaiman, i-a indemnat pe arbitri sa foloseasca aceasta noua regula, facand referire la meciul dintre Pacquiao si Margarito, cand mexicanul a plecat de pe ring direct la spital, dupa meciul cu Manny Pacquiao.

Antonio Margarito, de pe ring direct la spitalFoto: Reuters

"WBC acorda autoritate arbitrilor pentru a pune capat luptelor oricand cred ca un sportiv a primit prea multe lovituri si nu mai exista nicio posibilitate ca acel luptator sa castige. Cand observa ca un luptator a fost batut prea mult, ar trebui sa opreasca meciul din motive de siguranta. Siguranta este coloana vertebrala a WBC", a declarat cel mai longeviv conducator din sport, Jose Sulaiman, subliniind ca siguranta trebuie sa fie o prioritate, in special cand luptatorul batut refuza sa abandoneze.

Mexicanul Antonio Margarito a luptat toate cele 12 runde pentru titlul mondial la categoria super-mijlocie, versiunea WBC, impotriva filipinezului Manny Pacquiao, dupa care a ajuns direct la spital, avand nevoie de operatie pentru o fractura la orbita ochiului drept. In opinia presedintelui WBC, acest meci trebuia oprit dupa runda a opta.

Pacquiao i-a aplicat peste 400 de lovituri adversarului sau, insa mexicanul a refuzat sa renunte cu toate ca nu mai vedea bine din cauza ochiului umflat. Jose Sulaiman a declarat ca a admirat incercarea lui Pacquiao de a-l face pe arbitru sa intrerupa lupta in runda a 11-a. "Antonio Margarito a primit mult prea multe lovituri si a gasit rar ocazia de a da replica. Un obiectiv impus e un obiectiv, dar el si-a pus sanatatea in joc. In opinia mea nu mai avea nicio sansa sa castige meciul", a adaugat presedintele WBC pentru Reuters.

Manny Pacquiao a obtinut o victorie la puncte in fata lui Margarito, obtinand a opta centura la tot atatea categorii diferite.