Uniunea Ciclista Internationala (UCI) a cerut Federatiei Spaniole de Ciclism sa inceapa procedurile disciplinare impotriva lui Alberto Contador, dupa ce rutierul a fost depistat pozitiv la un control antidoping, in 21 iulie anul curent. Castigator de trei ori al Turului Frantei, Contador risca doi ani de suspendare, dar si sa piarda titlul obtinut in acest an in Marea Bucla.

Alberto ContadorFoto: Reuters

"La finalul unei anchete lungi si meticuloase, incredintata unor experti calificati si acreditati ai WADA, care au luat in cosiderare toate informatiile pe care le-au primit, UCI a decis sa se inceapa masurile disciplinare impotriva lui Alberto Contador. UCI a trimis cererea sa catre Federatia Spaniola, care are competenta in acest caz. Acum Federatia are responsabilitatea de a stabili daca Alberto Contador a incalcat sau nu regulile anti-doping UCI. Intre timp, pana la finalul procedurilor si, in ciuda suspendarii sale provizorii, Alberto Contador beneficiaza de prezumtia de nevinovatie", se arata in comunicatul UCI.

Daca Federatia spaniola (RFEC) decide sa nu-l sanctioneze, UCI si WADA pot face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. "In conformitate cu normele internationale sportive, RFEC va lua imediat toate masurile necesare pentru a clarifica problemele ce decurg din testele anti-doping efectuate rutierului Alberto Contador, respectand procedurile stabilite de regulament", a anuntat printr-un comunicat Federatia Spaniola de Ciclism, citata de Reuters.

In varsta de 27 de ani, Alberto Contador a fost testat pozitiv la clenbuterol in cea de-a doua zi de odihna de la Turul Frantei, competitie pe care a castigat-o pentru a treia oara in cariera, invingandu-l pe Andy Schleck cu 39 de secunde. Rutierul spaniol a negat acuzatiile de dopaj, declarand ca substanta a fost depistata in organismul sau dupa ce a mancat carne contaminata.

In mostra de urina a lui Contador a fost gasita o cantinate mica de clenbuterol. Substanta gasita este insa de 400 de ori mai mica decat masura de referinta de 50 picograme pe care laboratoarele WADA ar trebui sa o detecteze.​

In luna august a acestui an, Contador a semnat un nou contract cu Saxo Bank, echipa ce si-a declarat sprijinul neconditionat pentru Contador. Spaniolul a amenintat insa ca va parasi ciclismul daca va fi suspendat. Pana in prezent, unui singur ciclist i-a fost luat titlul castigat in Turul Frantei dupa ce a fost depistat pozitiv: Floyd Landis in 2006.