Catalin Taranu este cel mai bun jucator de go (jocul mintii) din Europa, cu 5 dani, fiind Presedintele Federatiei Romane de specialitate. Singurii bani pentru finantarea Go-ului (300 de euro pe luna) vin din Japonia. "Go-ul este un joc care dezvolta intelectul unui copil. Se preda in unele scoli si facultati", a spus Catalin Taranu, campion european, pentru HotNews.ro.

"Am auzit de Go la 16 ani la scoala si de atunci am inceput sa-l practic. Am plecat in Japonia sa invat mai multe despre Go. Am locuit acolo sapte ani, timp in care am invatat totul despre el si am ajuns la 5 dani, un rang foarte mare in Japonia. M-am hotarat sa revin in Romania si sa infiintez o asociatie care se promoveze Go-ul. In urma cu doi ani am fost numit si presedintele Federatiei de Go", a declarat Catalin Taranu pentru HotNews.ro.

· Walter Schmidt este primul jucator roman de Go

· Go-ul a aparut in urma cu 4000 de ani in China, iar in Romania din anii 1940, potrivit siteului mijingoclub.ro. In 1980 a inceput sa fie practicat in scoli

Este jucat cel mai mult in China, Japonia si Coreea, unde exista ligi profesioniste de go. Presedintele Federatiei a spus ca FR de Go nu primeste niciun leu de la minister, iar cei care practica acest sport nu castiga niciun ban.

"Eu fac din placere go, nu primesc niciun ban pentru asa ceva. 300 de euro imi dau colaboratorii mei din Japonia, in rest nu investeste nimeni. Acolo (n.r. Japonia) Go este cunoscut precum este fotbalul in Romania. Din fericire sunt oamenii care iubesc acest sport. Sunt copii de la generala care joaca acest joc. Go-ul este un joc care dezvolta intelectualul unui copil. Se preda in unele scoli si facultati", a spus campionul european pentru HotNews.ro.

· In lume, Go este practicat de peste 27 milioane de oameni

· Campion european in 2008, castigator al Ing Memorial de 4 ori, castigator al Fujitsu Cup de 2 ori, castigator al European Masters in 2003, locul I european cu echipa Romaniei in 2006 si 2009, sunt cateva titluri castigate de Taranu.

Cea mai importanta competitie de Go din Europa este in Romania

Cupa Shusaku (desfasurata la TG. Mures) este una dintre cele mai importante competitii din Europa unde vin jucatori din aproximativ 16 tari, atat la juniori cat si la seniori, a informat Balazs Arpad, presedintele Culbului Shuzaku.

"Am intemeiat acest club dupa numele celui mai important jucator japonez Honinbo Shusaku “Invincibilul”. Avem peste 30 de jucatori, dar nu toti au domiciliul in Mures. Acesta competitie (Cupa Shusaku) este un dintre cele mai importante din Europa, in fiecare an invitam concurenti din China, Coreea sau Japonia la concurs. Am reusit sa facem cunoscut acest joc si am primit sponsorizari de la autoritatile locale", a declarat Balazas Arpad pentru HotNews.ro.

· Principalul "adversar" al Go-ului este sahul

· Niciuna dintre federatii (GO si Sah) nu primeste bani de la Minister, a marturisit Taranu.

Comparativ cu sahul (tabla de 8 x 8), go-ul este mai complicat avand o tabla de 19 x 19 si necesita mai mult timp de gandire. Acest efort mental ajuta copiii sa isi dezolte capacitatile mentale.

Go este un joc strategic pentru doi jucatori, avandu-si originea undeva in vechea China, intre anii 2000 i.e.n si 200 i.e.n. Jocul isi ia numele din termenul japonez, preluat in limba engleza sub forma go. Pe scurt, obiectivul jocului este de a delimita cu piesele proprii un numar cat mai mare de puncte. Regulile de joc sunt foarte simple si pot fi invatate cu usurinta.

Mai multe detalii despre cum se joaca Go gasiti aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Go.